25 Aprila, 2024

Prijava

Njemačka vs. Grčka

Njemačka je u osmini finala odradila ono što je trebala protiv Crne Gore i došli su na korak od cilja, a to je osvajanje medalje na ovom Eurobasketu. S obzirom da se nokaut faza igra u Berlinu, oni će i u ovom duelu imati ogromnu podršku sa tribina.

Na ovom turniru, Njemačka je popunjena na svim pozicijama. Dennis Schroder je apsolutni lider svoje selekcije, Franz Wagner je u stanju da ubaci 20 poena svakom protivnika, Daniel Theis je jedan od najboljih centara na Eurobasketu… Drugu petorku čine igrači koji igraju važne uloge u svojim klubovima u Euroligi poput Maodoa Loa, Nielsa Giffeya i Johannes Thiemanna. Izbornik je Gordon Herbert koji ima mnogo iskustva i svi sastojci za veliki rezultat su tu.

U grupnoj fazi, Njemačka je imala kvalitetne duele protiv Francuske, Slovenije i Litve i oni neće biti impresionirani Grčkom. Ući će u ovaj susret spremni da pobijede, a da bi u tome uspjeli trebaće im najbolja utakmica na Eurobasketu do sada.

Sa ispadanjem Srbije od Italije, Grčka je u ovom trenutku postala možda i glavni favorit da osvoji zlatnu medalju na ovom Eurobasketu. Jedina su neporažena ekipa do sada i nalaze se na učinku 6-0.

Giannis Antetokounmpo pokazuje zašto je dva puta bio MVP NBA lige. Iako je postojala dilema može li „Greek Freak“ da se prilagodi na FIBA pravila, ona više ne postoji. Superstar Milwaukee Bucksi igra izvanredno, bilježi 29 poena u prosjeku i ima najjaču kandidaturu da bude i MVP ovog turnira. U rosteru Grčke je nekolicina iskusnih euroligaških igrača poput Nicka Calathesa, Kostasa Sloukasa i Kostasa Papanikolaua, plus je na klupi Dimitris Itoudis koji je osvojio sve što jedan trener može da osvoji u Europi.

Kvalitetom, Grčka je bolja od Njemačke. Ipak, pred njima će biti izuzetno težak zadatak. Imaće na tribinama više od 15,000 neprijateljski nastrojenih navijača koji će učiniti sve da im otežaju, a šut sa distance je definitivno najveći problem ove selekcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: