19 Aprila, 2024

Prijava

Grčka ne planira isporuku sistema S-300 Ukrajini, potrebni su joj za odbranu

Grčka ne planira da Ukrajini isporuči sisteme S-300 ruske proizvodnje, jer su oni potrebni Grčkoj za njenu odbranu, izjavio je premijer Grčke Kiriakos Micotakis, prenosi grčka televizija ERT-1.

„Dogovorili smo se da im pošaljemo jedan broj starih grčkih pešadijskih vozila, pod uslovom da se ubrzo zamjene modernijim njemačkim oklopnim vozilima. Pregovori su i dalje u toku, ne mogu ništa više da dodam“, rekao je Micotakis.

Načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke general Konstantin Floros je u martu izjavio da Grčka ne razmatra pitanje predaje Ukrajini sistema S-300 ruske proizvodnje, jer će to oslabiti odbrambenu sposobnost zemlje.

Ministarstvo odbrane Grčke je 31. maja potvrdilo da će Grčka poslati Ukrajini oklopna vozila BMP-1 iz bivše Nemačke Demokratske Republike za zamjenu za oklopna vozila „Marder“ iz Njemačkem prenosi Sputnjik.

Evropske zemlje su osjetile negativne posljedice antiruskih sankcija na svoju ekonomiju, ali nemaju namjeru da mijenjaju svoju strategiju, izjavio je grčki premijer i dodao da se antiruske sankcije vraćaju kao bumerang i utiču na ekonomiju evropskih zemalja.

„Od prvog trenutka kada smo uveli sankcije Rusiji, koje su izuzetno širokog spektra, rekao bih i da su to najozbiljnije sankcije koje smo ikada primijenili, znali smo da u isto vreme i svoja društva podvrgavamo tom složenom procesu. Međutim, upozorili smo da je to cijena našeg izbora“, rekao je Micotakis.

Prema njegovim riječima, svi su shvatili da Rusija može da koristi gas kao oružje i zato su tvrdili da je neopodno da se Evropa što prije oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i dodao da ne vidi mogućnost da se takva strategija promjeni.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do rasta cijena električne energije, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je istakao da politika obuzdavanja i slabljenja Rusije predstavlja dugoročnu strategiju Zapada, a da su sankcije nanijele ozbiljan udarac celokupnoj svetskoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: