5 Decembra, 2023

Prijava

Članovi Predsjedništva u Sloveniji na sastanku Procesa Brdo-Brijuni od dužnosnika izvan Balkana ne dolazi niko

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić u ponedjeljak će prisustvovati sastanku Procesa Brdo-Brijuni u Brdu kod Kranja u Sloveniji, a domaćini čelnika zemalja zapadnog Balkana su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pored članova Predsjedništva BiH najavljeni su albanski predsjednik Bajram Begaj, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovogodišnji susret bit će prilika za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja.

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU-om, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u srpnju nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013. na inicijativu Hrvatske i Slovenije. Inicijativa, inače, ima običaj ugostiti dužnosnike zemalja i izvan područja jugoistoka Europe, no ove godine nije najavljen nijedan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel imala je tu ulogu u Dubrovniku 2014., francuski predsjednik Francois Hollande na prvom skupu u Brdu 2013., prošle godine je u istom dvorcu bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a 2015. je na skupu u Zagrebu gost bio tadašnji američki potpredsjednik, a danas predsjednik Joe Biden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: