29 Marta, 2024

Prijava

Britanski kralj vozi i putuje bez dokumenata, posjeduje labude, delfine i kitove u vodama svoje zemlje

Novom britanskom kralju Čarlsu Trećem neće biti potrebni ni pasoš ni vozačka dozvola i posjedovaće sve labudove i jesetre Velike Britanije, prenijela je agencija FP neobične privilegije koje ima suveren.

Kralj može da putuje bez dokumenata i, za razliku od ostalih članova britanske kraljevske porodice, Čarlsu Trećem neće biti potreban pasoš.

 

Kralj uživa i veoma privilegovan status u pogledu vožnje, jer je jedini Britanac koji ne mora da ima vozačku dozvolu.

Kralj nikada ne glasa na izborima, jer mora da poštuje strogu političku neutralnost. Međutim, monarh otvara sjednice parlamenta i proglašava premijera s kojim ima redovne sastanke.
Čarlsova majka, Elizabeta II, koja je preminula u četvrtak, dva puta godišnje je obilježavala svoj rođendan. Kraljica je na dan svog rođenja 21. aprila imala porodičnu proslavu, a zvanična proslava je tradicionalno bila druge subote u junu. To je urađeno zbog hirovitog vremena u Engleskoj.
Poznavaoci prilika smatraju da to nije ništa neuobičajeno, jer se proslave rođendana suverena često održavaju nekog drugog dana od dana rođenja, posebno ako nije tokom leta. To je slučaj i sa Čarlsom Trećim, koji je rođen 14. novembra 1948. godine.
Već nekoliko vekova, labudovi u otvorenim vodama širom zemlje zaista su smatrani vlasništvom britanskog monarha. Labudovi su svake godine predmet pažljivog prebrojavanja u Temzi, a ta tradicija je sada dio baštine zemlje.
Kralj također posjeduje jesetre, delfine i kitove u vodama Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: