28 Marta, 2024

Prijava

Janjski otoci skriveni dragulj zapadne Bosne, izletište uz slapove koje trebate posjetiti

Ukoliko vam treba ideja za kratki vikend odmor, predlažemo vam da posjetite Janjske otoke kod Šipova te upoznate i sjeverozapadni dio naše zemlje.

Janjske otoke su prava mala oaza prirode i zelenila, mjesto gdje se možte odmoriti i opustiti uz žubor rijeke Janj.

Rijeka Janj izvire 13 km južno od Šipova, baš u Janjskim otocima, rijeka se razliva u mnogobrojne potočiće koji se nakon nekoliko kilometara ponovo spajaju.

Rezervat Janjske Otoke su popularno turističko izletište i najatraktivnije izletište u Šipovu. Mir, bogatstvo bujnim zelenilom, šumama i rijkom Janj je ono što najviše privlači turiste.

Ovo mjesto krasi veliki broj slapova, potoka i vodopada koji se protežu duž čitavog mjesta. Stanište je pogodno za lov i ribolov, a postoji mogućnost i iznamljivanja soba u seoskim domaćinstvima.

Ovdje se nalazi i prašuma Janj koja je strogi prirodni rezervat s površinom od 295 hektara. Od te površine izdvojeno je 58 hektara u kojima je zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost. Prašumu čine stabla bukve i jele, ali i javora, brijesta, jasena i smreke.

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a danas je donio odluku kojom je prašuma Janj kod Šipova proglašena prirodnim dobrom od svjetskog značaja u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: