20 Aprila, 2024

Prijava

Peking objavio spisak američkih zabluda o Kini

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je članak pod naslovom „Zablude u američkoj spoznaji Kine i istina”, kao odgovor na govor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o kineskoj politici. Ministarstvo je navelo 21 zabludu u američkoj percepciji Kine, opovrgavajući ih jednu po jednu činjenicama i podacima, razotkrivajući, kako se navodi, obmanu, licemjerje i štetu politike Sjedinjenih Država prema Kini, prenosi Kineska medijska grupa (CMG). U nedavnom govoru o kineskoj politici, Blinken je rekao da Kina predstavlja „najozbiljniji dugoročni izazov” međunarodnom poretku, preuveličavajući kineske prijetnje, mješajući se u unutrašnje stvari Kine i blateći kinesku unutrašnju i spoljnu politiku, piše CMG.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine ocijenilo je da je „međunarodni poredak zasnovan na pravilima” koji reklamiraju Sjedinjene Države zapravo replika američke politike moći, nametanje sopstvene volje i standarda drugima i zamjena opšteprihvaćenih međunarodnih zakona „pravilima bandi” nekoliko zemalja, prenijela je Beta.

U članku se naglašava da je koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, koji je predložila Kina, više puta upisan u važne dokumente multilateralnih mehanizama kao što su Ujedinjene nacije i Šangajska organizacija za saradnju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je Kina postala važan stub multilateralizma, a svrha kineske prakse multilateralizma je izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Kina vjeruje da u svetu postoji samo jedan poredak, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu,  postoji samo jedan skup pravila, osnovnih normi koje regulišu međunarodne odnose zasnovane na ciljevima i principima Povelje UN, istaknuto je u tekstu kineskog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: