28 Marta, 2024

Prijava

Novi kralj neće ostati kratkih čarapa, neće platiti porez, naslijediti će milijarde funti u kešu, draguljima, umjetninama i nekretninama

Nakon smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls (73) naslijedio je tron.

Međutim, naslijedio je i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasleđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasljedstvo, što je privilegija rezervisana za nasljednike kralja.

Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da objelodane svoje privatne finansije, zna se da je Elizabeta bila na čelu ličnog bogatstva od 370 miliona funti 2022. prema ST, odnosno pet miliona više nego prethodne godine.
Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državna su svojina. Međutim, zamak Balmoral, ljetovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringem, gdje kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine proslave, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasljeđuje Čarls.
Kraljica je također posjedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima Tajms 2021. godine.
Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Čarlsa, procenjenom na 100 miliona dolara (87 miliona funti).
Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog nasljednika.
Princ Filip, suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posjedovao je kolekciju slika od oko 3.000 dijela, od kojih je većina bila zaveštana prijateljima i porodici.
Stručnjaci navode da je Elizabeta vjerovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslijediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći dio bogatstva koji pripada Čarlsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: