24 Aprila, 2024

Prijava

Kako je gitara postala politički instrument i ko nam je sve svirao, ko je odsvirao a ko u kontinuitetu svira i bori se ?!

Gitara je muzički instrument koji se najčešće pojavljuje kao instrument političkog marketinga. To nije čudno jer je gitara bila upravo instrument koji je na posebni način bio vezan za period bivše Jugoslavije, napredne generacije mladih ljudi iz tog perioda ali i neponovljive derneke na radnim akcijama o kojima se i danas priča.

Zbog toga mnogi kandidati koji su bili u utrci za Predsjedništvo BiH su se olako hvatali gitre i trzalice kojom su tabirili žice te pokušavali da što jače stegnu vrat tog instrumenta. Prvi u nizu bio je Bakir Hadžiomerović koji je probio led te se prilično stručno prihavatio gitare i odsvirao poznate muzičke numere koje su bile uvod za političku kampanju.

Njegov stranački kolega i bivši ministar ali i dugogodišnji profesionalni političar Damir Mašić je također znao zasvirati u pratnji profesionalnih muzičara te pokazao svoje sposobnosti sviranja ali i sposobnosti opstanka na budžetu već decenijama uz poznate akorde koji se očito dopadaju njegovim glasačima.

Posebno je bilo zanimljivo pratiti kampanju Bakira Izetbegovića koji se također prihvatio gitare i podsjetio na numere kojih se sjećamo iz nekog davnog perioda. Na žalost gitara je bila raštimana pa sve nije zvučalo onako kako je gospodin Izetbegović želio ali je zbog predizborne kampanje i zasvirao i nikada više, barem ne u javnosti.

@okanaltvBakir Izetbegović i gitara – nešto na šta niste navikli♬ original sound – okanaltv

Edin Forto se također uhvatio gitare i pokušao da odsvira svoje omiljene numere, na žalost propust je bio što je svirao ispred zelenog platna u svrhu političke kampanje te što je zasvirao isključivo himnu svoje stranke, no i to je dio posla.

Jedan davno zaboravljeni nastup smo ipak propustili, profesor Damir Marjanović u nekom davnom vremenu i periodu upravljanja jednim ministarstvom u Kantonu Sarajevo je također u svoje ruke uzeo gitaru u periodu kada je rukovodio mladima u sastavu nadležnog ministarstva. Te davne 2013. godine mimo političke kampanje i mimo kamera u sarajevskom klubu „Underground“ Marjanović se prihvatio gitare te pred publikom zapjevao pjesmu „Zemlja“ . Te 2013. godine Marjanović je svirajući i pjevajući „Zemlju“ od EKVa poslao važnu poruku mladim ljudima kojima je indirektno poručio da je „ovo zemlja za nas, zemlja za sve naše ljude“ a koja je i danas jako aktuelna.

Njegova borba od tog momenta nije prestala kao ni praksa sviranja gitare u različitim životnim momentima koji se ne tiču političke kampanje, te je i 2022. godine nastavio borbu za svoju zemlju i svu našu djecu angažmanom u političkom pokretu „Za nove generacije“ ovaj put bez gitare u rukama i u predizbornoj kampanji ali sa mnogo žara, energije i znanja koji su potrebni da BiH postane baš zemlja budućnosti za svu našu djecu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: