28 Marta, 2024

Prijava

FOTO: Pronađena rimska skulptura penisa, vjerovatno najveća ikad pronađena

Arheolozi su nedavno na drevnom rimskom nalazištu u Španiji pronašli kamenu skulpturu penisa dugačku oko 46 centimetara, vjerovatno najveću rezbariju rimskog falusa pronađenu dosad.

Stručnjaci navode da su drevni Rimljani vjerovatno isklesali i izložili ove genitalije kako bi se zaštitili od loše sreće, piše Live Science.

 

Arheolozi su otkrili dugačko isklesano okno u El Higueronu, nalazištu u blizini grada Nueva Karteja u španskoj pokrajini Kordoba. Istorijski muzej, koji vodi iskopavanje, podijelio je 19. avgusta fotografiju ovog otkrića.
El Higueron datira iz četvrtog vijeka prije nove ere i izvorno je bio ibersko naselje prije nego što su ga preuzeli i izgradili Rimljani, koji su osvojili regiju 206. godine prije Hrista. Stručnjaci smatraju da su Rimljani s ponosom izložili ovo zanimljivo umetničko djelo u podnožju novoizgrađene kule.
Falus je bio važan simbol u starorimskoj kulturi; često se koristio kao zaštita od loše sudbine ili kao “srećonoša” za bolju potenciju kod muškaraca. Zbog toga se rezbarije falusa često nalaze na rimskim nalazištima.
Naime, Rimljani su vjerovali da ih simbol falusa štiti od urokljivog oka, drevnog utjelovljenja loše sreće koje se često prikazuje kao veliko oko koje ne trepće. Zbog toga su ih često rezbarili ili oslikavali na spoljašnjim delovima zgrada i oko prozora i vrata, a čak su ih postavljali na javnim okupljalištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: