27 Februara, 2024

Prijava

Evropska centralna banka diže kamatne stope u borbi protiv inflacije

Evropska centralna banka (ECB) najavila je rekordno povećanje kamatnih stopa u eurozoni u nastojanju da se bori protiv inflacije.

Cijene u eurozoni rastu najvećim tempom u posljednjih pola vijeka kako troškovi energije rastu.

ECB je podigla sve svoje ključne stope za tri četvrtine procentnog poena i upozorila da će vjerovatno ponovo povećati stope kasnije ove godine.

Banka je već podigla kamatne stope u julu, što je prvo povećanje u više od 11 godina.

– Pritisci na cijene su nastavili da jačaju i šire se u cijeloj ekonomiji – objavila je ECB nakon svoje najnovije odluke.

ECB je podigla svoju ključnu depozitnu stopu – koliko kamate plaća na depozite – na 0,75 posto sa nule, i svoju glavnu stopu refinansiranja – koliko banke moraju da plate kada pozajmljuju novac od ECB – na 1,25 posto sa 0,5 posto.

Centralne banke podižu kamatne stope kako bi povećale cijenu zaduživanja, što bi ljude trebalo navesti da se manje zadužuju i manje troše, a da više štede. U teoriji, to pomaže u suzbijanju rasta cijena.

Inflaciju širom svijeta pokreću više cijene energije. Cijene su rasle brže kako su se ekonomije oporavljale od posljedica pandemije koronavirusa, ali su dodatno skočile zbog rata u Ukrajini.

Guvernerka ECB-a Christine Lagarde rekla je da Centralna banka ne može kontrolisati visoke cijene energije.

Dodala je da bi bilo “recesivno” ako cijene gasa nastave da “rastu u nebo”, javlja BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: