31 Januara, 2023

Prijava

Amherd: Prisustvo misija EUFOR/Althea i KFOR-a značajno za stabilnost regiona (VIDEO)

Savezna ministrica za odbranu, civilnu zaštitu i sport Švicarske Viola Amherd izjavila je danas u Sarajevu kako je prisustvo misija EUFOR/Althea i KFOR-a posebno značajno za stabilnost regiona zapadnog Balkana.

Ministrica Amherd, koja nakon posjete Kosovu boravi u Bosni i Hercegovini, susrela se s delegacijom Ministarstva odbrane BiH s ministrom Sifetom Podžićem na čelu, a u fokusu razgovora bila su pitanja u vezi s aktuelnom sigurnosnom situacijom, perspektivama u regiji, odnosno saradnjom u sklopu misije EUFOR/Althea.

Visoka gošća iz Švicarske Konfederacije podsjetila je kako njena zemlja zajedno s drugima podržava OSBiH pri izgradnji kapaciteta, a s ciljem pružanja konkretnog doprinosa miru i stabilnosti, te da će biti nastavljena i podrška misiji EUFOR/Althea.

– Moja posjeta se odvija u teškom periodu i pod teškim okolnostima. Brutalni napad Rusije na Ukrajinu je uništio sigurnosni poredak Evrope, a taj rat ima potencijal da dovede do destabilizacije drugih zemalja i regija – kazala je ministrica Amherd, nakon razgovora u MOBiH, potcrtavajući kako je zapadni Balkan posebno izložen tom riziku.

U tom je kontekstu naglasila važnost pronalaženja zajedničke osnove za napredak u regionu i promoviranja u praksi demokratskih vrijednosti i postignuća, uključujući poštivanje međunarodnog prava i principa vladavine prava.

Uz zadovoljstvo iskazano povodom najnovije posjete ministrice Amherd, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je izrazio zahvalnost za podršku koju Švicarska u kontinuitetu pruža Bosni i Hercegovini, kako prisustvom u sklopu misije Althea, tako i putem pomoći OSBiH u različitim segmentima.

Upozorio je, istovremeno, na mogućnost eskalacije sigurnosne i energetske krize, nakon ruske agresije na Ukrajinu.

– Mi smo opredjeljeni da nastavimo intenzivnu saradnju s EUFOR-om, kako u oblasti obuke i vježbi, tako i na rješavanju viškova naoružanja i procesu deminiranja… – kazao je Podžić, izražavajući zahvalnost švicarskom kontingentu za značajan doprinos misiji EUFOR-a.

Ukazao je, također, kako se BiH nalazi pred još jednom važnom odlukom koncem ove godine, kada će biti aktuelno pitanje nastavka misije Althea.

– Nadamo se da stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a neće upotrijebiti veto i da će misija Althea biti nastavljena – poručio je Podžić.

Dodao je kako ga u tom pogledu ohrabruju snažne poruke ključnih ljudi NATO-a da će se, i u slučaju eventualnog veta u VSUN-a, naći adekvatno rješenje za nastavak misije prisustva međunarodnih snaga u BiH.

Kako je na konferenciji za medije rečeno, ministrica Amherd se tokom boravka u BiH susrela s čelnicima EUFOR-a, a planiran je i njen susret s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti