3 Decembra, 2022

Prijava

U Sarajevu počinje PitchWise

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine večeras će svečano biti otvoren PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma kojeg u Bosni i Hercegovinu po 17. put organizira Fondacija CURE.

Na otvaranju će biti najavljene umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, muzičarke, feministkinje i ostale braniteljice ženskih ljudskih prava koje dolaze iz različitih dijelova BiH i regije, a koje će predstaviti svoj rad.

Tokom festivala koji će trajati do 11. septembra, bit će postavljena izložba umjetničkih radova “Mi nismo birale rat – Bilješke o ženskim bitkama u ratovima koje je vodio patrijarhat” kustosice Elme Hodžić i umjetnica Feride Duraković, Šejle Sehabović, Arme Tanović Branković, Aide Pašić Hadžiselimović, Adne Muslija i Rebeke Abdagić u Historijskom muzeju BiH.

Sa centralnom temom ovogodišnjeg festivala “Feminizam nije vodio ratove – Patrijarhat jeste” namjera organizatora je da se skrene pažnja da su žene širom svijeta izložene različitim opresivnim politikama, politikama koje svoje stavove iznose preko ženskih sloboda i ženskog tijela.

– No, u svakom opresivnom sistemu postoji otpor tako širom svijeta, ali i u BiH nevidljive i društveno marginalizirane žene podižu glas i kreiraju drugačiju stvarnost – saopćeno je iz Fondacije CURE.

Ulaz na sve kulturno umjetničke događaje, među kojima su predstave, muzički programi, izložbe i panel diskusije, je besplatan. Osobe koje ne mogu doći na PitchWise moći će ipak prisustvovati festivalu jer će većina programa biti pokrivena live streaming-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti