25 Aprila, 2024

Prijava

Političko oglašavanje: Ko rano rani, dobije kaznu

Centralna izborna komisija je do početka izborne kampanje izrekla 16 kazni  protiv političkih subjekata u ukupnom iznosu većem od 20.000 KM

Kazne su izrečene uglavnom zbog preuranjene plaćene promocije na društvenim mrežama. Većina ovih kazni su do zaključenja ovog teksta  postale pravosnažne, a kod CIK-a je navodno još više desetina prijava za slična kršenja zakona.

Jedina do sada izrečena kazna, koja se nije odnosila na plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama jeste protiv SDA koja  je vodila  javnu promociju i zagovaranja putem javnog operatera BH Telecom. Navedeno je kako je javni operater  19. maja na adrese više hiljada korisnika svojih usluga poslao sms-poruke u kojima se od njih traži da u anketi jednog internet-portala glasaju za Bakira Izetbegovića kao preferiranog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Plaćene kampanje

Za oglašavanje na facebooku su sankcionisani Ujedinjena Srpska, PDP, SDP, DNS i Naša stranka. U svim ovim slučajevima u reklamiranje na facebooku je uloženo znatno manje manje novca nego što iznose kazne.

Primjera radi – DNS je dobio četiri kazne u ukupnoj vrijednosti 11.500 KM. Njihovi kandidati Marko Kubatlija, Aleksandar Glavaš i Nenad Nešić su vodili plaćene kampanje na facebooku i Instagramu.

Nenad Nešić je od maja do augusta 2022. godine  10 oglasa platio 976 KM i za te oglase je DNS platio kaznu 4.500 KM, dok je dodatnih 7.000 KM kazne  plaćeno za objave Aleksandra Glavaša koji je 6 oglasa platio 205 KM i Marka Kubatlije koji je 6 oglasa platio 109 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: