29 Januara, 2023

Prijava

Emocije su okidač za sve bolesti: Ljutnja uništava želudac, tuga kida srce, a nezahvalnost …

Kada smo nezadovoljni i nesretni, to se odražava i na naše zdravlje, tako da se može reći da su emocije okidač za sve naše bolesti.

Da bismo živjeli ispunjen i srećan život, potrebno nam je između ostalog mnogo ljubavi, jer bez ljubavi čovjek je kao sjena, jedva primjetna ma koliko da se trudi, ma koliko govorio.

Šta god da se dešava u našem umu i ma koje emocije da osjećamo, sve se to odražava i na naše zdravlje.

Da li smo se ikad zapitali da imaju osjećanja i naši organi, krvni sudovi, mišići, kosti ili smo i to uzeli zdravo za gotovo?

Imamo već jedan vrlo jasan dokaz, a to je stres. Upravo on dokazuje, jotkad se pojačao, da je bolesti sve više. Sada već na prste možemo da nabrojimo ljude koji ne pate ni od jedne bolesti (ako istinu govore). Kao što svi vidimo, stres ne jenjava, niti usporava, već stvara sve veći potres u nama, koji lomi naše emocije, pa se svi osjećamo kao razbijeno ogledalo. Emocije su okidač za sve naše bolesti. Pokušajmo da se prisjetimo, svi koji bolujemo od nekih određenih bolesti, koje su nas emocije slomile godinu–dvije ili tri prije nego nam što nam je bolest isplivala na površinu. Pa počnimo znanjem duha otkrivati uzroke.

Kardiološke bolesti

Koju emociju srce najteže podnosi? Tugu, ali ne u užem nego u širem smislu riječi. Što je čovjek duže tužan, srce jače gubi volju za životom.

Pulmološke bolesti

Koju emociju naši disajni putevi najteže podnose? Nezahvalnost. Ako je zahvalnost poput vazduha bez kojeg ne možemo da dišemo, onda je nezahvalnost poput ugljen-monoksida koji udišemo malo po malo. A kap po kap takvog vazduha uništiće i najjačeg.

Gastroenterološke bolesti

Ljutnja je najteže svarljiva emocija, pa se stoga ne treba začuditi ako nam ljutnja naljuti bilo koji od gastroenteroloških organa.

Urološke bolesti

Kad ti neko ruši samopouzdanje kritikama koje nisu konstruktivne, to deluje poput skupljanja toksina koji se talože upravo na ovim mjestima.

Ginekološke bolesti

Prisiljavanje na ono što ne volimo da radimo i prema čemu osjećamo odbojnost stvara rane na tim organima ili mutacije.

Endokrinološke bolesti

Oni koji su često odbijeni, prije nego što dokažu svoje mogućnosti, oni se osjećaju kao ljudi koji su razapeti između ljubavi i osvete.

Kožne bolesti

Čim nas neko lažno proziva nedoličnim imenima, ružnim epitetima, u nama se javlja ili nema ili glasna agresija. Nažalost, naša koža je odbrana da agresija ne uđe u ostatak našeg tijela, pa sebe izlaže opasnosti.

Neurološke bolesti

Dokazivanje kakav si, šta si i zašto si takav, odnosno objašnjenje izbora koji si izabrao da po njemu živiš stavlja čovjeka u poziciju preispitivanja, gdje se bez obzira na visinu intelekta, javljaju frustracije koje poput igle čovekova razmišljanja stavljaju u iskušenje.

Hematološke bolesti

Empatiju koja ne ostaje u granicama prirodnosti nego prelazi granice ćelije naše krvi doživljavaju kao napad, a svaki napad iscrpljuje do konačne predaje.

Bolesti kostiju, zglobova i mekih tkiva

Osjećaj izostanka ljubavi prema sebi ili osećanje da nisi dovoljno voljen napinje svaki naš mišić, izbacuje svaki zglob iz čašice, a kostima oduzima elastičnost i čvrstoću. Bez ljubavi čovek se oseća poput kamena na putu.

Oftalmološke bolesti

Prejudicirati, odnosno unaprijed kreirati mišljenje o nečemu, nekome ili sebi, sud je i presuda na kraju jedino samome sebi, što vrlo negativno utiče na najosjetljivije mjesto u čovjeku, a zovu se oči.

Onkološke bolesti

Nerešeni računi iz prošlosti umaraju zdrave ćelije u čovjeku. Kada te ćelije postanu previše umorne da bi obavljale svoje funkcije, stvore pustoš u organu, a na pustoši iznikne korov.

ORL bolesti

Potisnute ili suzdržane emocije koje ostaju u nama umjesto da ih glasno izgovorimo sve više zatvaraju našu potrebu da čujemo, da sa svetom dijelimo riječi. A svako povlačenje uvlači nas u sve crnju rupu koja u nama izaziva unutrašnja krvarenja.

Psihičke bolesti

S obzirom na to da su očekivanja nametnuta forma, ljudska psiha opterećena njima, bilo da su očekivanja nametnuta od nas samih ili od drugih prema nama, logično je da čovjeku nešto pukne u umu, jer to mu je jedina vrsta odmaka od napora. Očekivanja su poput strujnog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti