22 Maja, 2024

Prijava

Putin tvrdi da je Zapad opljačkao žito iz Ukrajine te da UN nije proslijedio žito siromašnima nego u EU!

Rusija nije započela sukob u Ukrajini, nego, prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, pokušava da ga riješi. Sukob traje od 2014. godine i sada će konačno biti okončan, a Rusija će ojačati svoj suverenitet.

Govoreći na Istočnom ekonomskom forumu, koji se održava u Vladivostoku, Putin je rekao da je nemoguće izolovati Rusiju.

„Pogledajte kartu svijeta. Rusija je vjerovatno jedina zemlja na svetu koja može sve sama za sebe da obezbjedi kada su u pitanju prirodni resursi”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima zbog politike zapadnih zemalja prehrambena kriza se povećava, što vodi ka humanitarnoj katastrofi bez presedana. Ako cijene nastave da rastu, to bi lako postalo tragedija za najsiromašnije zemlje. Također je, navodi ruski predsjednik, gotovo celokupna količina žita koja je izvezena iz Ukrajine završila je u zemljama EU, a ne u zemljama u razvoju ili siromašnim državama.

On je napomenuo da je Rusija, zajedno sa Turskom, učinila sve da ukrajinsko žito bude izvezeno.

„Ako izuzmemo Tursku kao zemlju posrednika, onda se sve, skoro sve žito koje se izvozi iz Ukrajine, šalje ne u zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje, već u zemlje EU. U okviru Svetskog programa za hranu UN, koji i predviđa pružanje pomoći onima državama kojima je to najpotrebnije, bila su natovarena samo dva broda. Ističem, dva od 87. U njima je bilo izvezeno 60.000 tona hrane od dva miliona tona. Samo tri posto je bilo poslano zemlje u razvoju”, rekao je Putin.

„Možda bi trebalo ograničiti izvoz pšenice iz Ukrajine. O tome ću se posavjetovati sa Redžepom Tajipom Erdoganom”, dodao je.

Prema njegovim riječima, 345 miliona ljudi već pati od nedostatka hrane, što je 2,5 puta više u poređenju sa 2019. godinom.

„Rusija se uspješno nosi s finansijskom, tehnološkom i ekonomskom agresijom Zapada”, rekao je Putin, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: