24 Maja, 2024

Prijava

Erdogan u Rijasetu: “Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane”

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) jučer je u Sarajevu prilikom posjete Upravnoj zgradi Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u obraćanju prisutnima poslao i političku poruku.

– Ne zaboravite da ste imami, muftije i da ste zaduženi za džemat koji vas slijedi. Svi oni koji zloupotrebljavaju islamske principe nanijeli su veliku štetu islamu. Mi se u Turskoj borimo protiv terorističkih organizacija od ISIS-a do FETO-a, koji nose samo plašt i masku islama, a ruke su im krvave. Ne smijemo tim strukturama zla dozvoliti da nam vrbuju i ukradu našu djecu i oduzmu im budućnost – kazao je

Onda je pozvao na oprez kada je u pitanju FETO i njeni članovi.

– Oni su izvršili pokušaj vojnog udara, željeli da me ubiju. Ubili su dva moja policajca, a teško ranili dvije policajke koje su bile tu. Dio njih je pobjegao u Grčku. Ne dozvolimo da se ista igra desi i u BiH. Od vas očekujem da ne dozvolite prostor za djelovanje FETO-a, čije strukture još uvijek postoje u BiH – poručio je.

Turski lider je kazao da će Turska i Bosna i Hercegovina nastaviti jačati i unapređivati ​​iskrene prijateljske i bratske odnose.

Prisjetio se i svog posljednjeg susreta s Alijom Izetbegovićem, koji je tom prilikom od njega zatražio da se brine o Bosni i Hercegovini. Dodao je kako u tom kontekstu “Tajip nije jedini koji treba čuvati emanet Bosne i Hercegovine, to svi trebamo raditi zajedno”.

– Oni će pokušati da nas podijele i to pokušavaju. Neki ljudi koji su nas s nama napuštaju. Dio osoba koje su bile uz mene, koje sam imenovao premijerima, ministrima, otišle su. Oni svojim odlaskom meni nisu učinili ništa, učinili su samo sebi. Isto tako je bilo onih koji su otišli od mog brata Bakira. A, zašto oni odlaze? Mislite da ovdje na sceni nisu nečije igre? Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku – kazao je Erdoan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: