29 Marta, 2024

Prijava

Street Arts Festival: Upravo ovako zamišljamo Mostar

Događaj “Kava na zidiću”, čiji je cilj spojiti građane s urbanom kulturom i razgovarati o urbanoj umjetnosti, održan je u ponedjeljak u sklopu Street Arts Festivala u Vukovarskoj ulici, na lokaciji gdje se stvara još jedna mostarska ulična galerija.

– Cilj nam je lokalnu zajednicu još više uključiti u naš Street Arts Festival Mostar, tako da u naseljima gdje se kreira galerija na otvorenom organiziramo ovako simpatične događaje da se približimo građanima, predstavimo umjetnike, da se okupimo na jednom mjestu i podijelimo s njima svoje vizije i ideje – kazala je u razgovoru za Fenu jedna od organizatorica Street Arts Festivala Marina Đapić.

Ona je podsjetila kako je Mostar zahvaljujući Festivalu proteklih godina dobio 200 murala zahvaljujući kojima je postao prepoznat kao grad ulične umjetnosti što može biti dodatni turistički adut.

Mi kroz ovo ne doprinosimo samo Mostaru nego i cijeloj umjetničkoj sceni BiH. Mislim da smo jedan od rijetkih festivala koji okupi umjetnike iz cijelog svijeta na jednom mjestu, naravno uključujući i domaće i regionalne autore. Mislim da na ovaj način stvaramo novu dinamiku na ulici, malo bolju i ljepšu atmosferu i mislim da ovi radovi ljude potaknu i na razmišljanje i na promišljanje, te na neki ljepši način doprinose njihovoj svakodnevnici i okruženju – kazala je Đapić.

Dodala je kako stanovnici Mostara itekako pokazuju interes za sve ono što se događa u okviru Street Arts Festivala.

To je posebice vidljivo kroz naše off programe koji su karakteristični za ovaj festival. Tu se okupe upravo mlađe generacije i stvara se platforma gdje oni mogu učiti kako nastaju grafiti, što je ulična umjetnost i slično – pojasnila je.

Današnji događaj posjetio je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji je tom prigodom kazao kako on osobno na ovakav način zamišlja Mostar.

– A to je da živimo zajedno s gradom, koristimo otvorene površine, družimo se vani na otvorenom i slično. Organizatorima poručujem da imaju punu podršku Grada. Idemo oslikati Mostar da nam bude lijep, šaren, pun murala, slika i pozitivnih poruka. S organizatorima sam također razgovarao o tome gdje bi možda našli nekakav prostor koji bi bio u stalnoj postavci gdje bi se mladi ljudi družili i pokazivali svoje kreativne sposobnosti – kazao je Kordić.

On je pozdravio napore svih pojedinaca i organizacija koji nastoji poboljšati kulturni sadržaj koji Mostar nudi svojim stanovnicima, ali i svojim gostima.

– Svjedoci ste da smo nedavno s MT Abraham Grupom otvorili galeriju kakve nema na ovom području Balkana. Isto tako razgovarao sam s jednim od velikih investitora koji planira ulagati u Mostaru, a u posjedu je isto tako značajne kolekcije moderne umjetnosti. Kad je bio u posjeti ovdje i vidio što je napravljeno, izrazio je želju da bi možda i on dio svoje kolekcije izložio u Mostaru. Ovih dana tražimo prostor gdje bi se to moglo dogoditi. Grad je stao iza kulturne scene u Mostaru, trudimo se na svim poljima, sve podržavamo i prevažni su nam ti događaji jer što grad čini gradom nego upravo kultura? – poručio je gradonačlenik Kordić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: