20 Aprila, 2024

Prijava

Rusija od prodaje energenata zaradi mnogo više nego što je košta rat u Ukrajini

Rusija zarađuje više prodajom energenata nego što je košta rat u Ukrajini, zaključak je analize Centra za istraživanje o energiji i čistom vazduhu (CREA).

Organizacija, sa sjedištem u Finskoj, navodi da su prihodi od izvoza energenata (nafte, gasa i uglja) u prvih šest mjeseci rata u Ukrajini veći od troškova rata.

Prihodi koje je Rusija ostvarila u tom periodu iznose oko 158 milijardi eura, a, prema procjenama, do sada je rat Rusiju košta 100 milijardi eura, prenio je Tanjug.

CREA je obuhvatila analizu izvoza nafte, gasa i uglja od 24. februara do 24. avgusta, pri čemu su korišteni podaci rečnog i morskog saobraćaja i gasovoda.

Prema tim podacima, EU je sa 85 milijardi eura najveće izvozno tržište Rusije, a zatim slijedi Kina sa 35 milijardi eura.

Unutar EU je Njemačka sa uvozom energenata iz Rusije u vrijednosti od 19 milijardi eura na prvom mjestu, a odmah iza Kine drugi je najveći uvoznik fosilnih energenata iz Rusije.

I pored smanjenih količina izvoza, Rusija i dalje ostvaruje rekordne prihode od prodaje fosilnih energenata, naglašava analitičar CREA Lauri Milivirta.

„Da bi se borili protiv toga vlade moraju povećati carine i uvesti ograničenja za uvoz iz Rusije, te sprovesti mjere štednje”, rekao je on.

Istakao je da prije svega potrošnja nafte i gasa mora biti smanjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: