18 Aprila, 2024

Prijava

Milan Galović Kadirov: Krenuli smo u ofanzivu

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju možda će produžiti boravak u ugroženoj nuklearnoj elektrani „Zaporožje”

Članovi misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji su ostali da rade u nuklearki „Zaporožje”, planiraju da napuste postrojenje do 6. septembra, ali bi mogli i da produže boravak u elektrani, izjavio je juče Vladimir Rogov, član savjeta proruske uprave u Zaporoškoj oblasti. On je rekao da je situacija u Energodaru relativno mirna i da nema granatiranja teritorije nuklearke.

Energodar, gdje se nalazi elektrana u Zaporožju, pod ruskom je kontrolom od marta, a bio je meta granatiranja poslednjih nekoliko nedelja i obje strane međusobno se optužuju za ove napade.

IAEA je saopštila da je ova elektrana izgubila je vezu s poslednjim dalekovodom. Kako javlja Bi-Bi-Si, elektrana se oslanja na rezervni dalekovod za snabdijevanje električnom energijom ukrajinske mreže. Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila je da je sada u funkciji samo jedan od šest reaktora elektrane, prenosi Beta.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da su odred ruskih specijalnih snaga „Ahmat” i Drugi korpus samoproglašene Luganske narodne republike pokrenuli veliku ofanzivu u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici protiv ukrajinskih snaga, prenosi Tanjug.

„Naši jurišnici aktivno napreduju u pravcu Soledara, Jakovljevke, Severska. Pauza, koja je napravljena iz taktičkih razloga, pokazala se opravdanom”, naveo je Kadirov, javlja agencija RIA novosti.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je juče da je ukrajinska vojska uspješno odbila napade ruskih trupa u oblastima naselja Bogorodično, Pasika, Bahmut, Pokrovsk, Peski i Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke. Ruske snage protivvazdušne odbrane jučer su lansirale najmanje 10 projektila iznad Hersona, javlja Tas.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska eliminisala do 50 stranih boraca koji su se borili na strani Ukrajine.

„U zoni naselja Kurahovo u DNR eliminisano je do 50 stranih plaćenika uz pomoć visokopreciznog naoružanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije”, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenose RIA novosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ima o čemu da razgovara s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a to je način na koji će se primjeniti ruski uslovi za rješavanje situacije u Ukrajini. On je istakao da su ruski uslovi „apsolutno” ostali nepromjenjeni.

„Specijalna operacija ide po planu, svi ciljevi će biti ispunjeni”, poručio je Peskov, prenosi Tanjug.

On je rekao da se svaka kriza završava za pregovaračkim stolom, a svaki sukob popuštanjem napetosti.

„Tako će biti i sada. Malo je vjerovatno da će se desiti uskoro, vjerovatnije je da će do toga doći kasnije, ali će se svakako desiti”, rekao je Peskov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: