6 Decembra, 2023

Prijava

Mađarska vlada uspostavlja antikorupcijsko tijelo kako bi dobili pristup EU sredstvima

Mađarska namjerava uspostaviti antikorupcijsko tijelo i radnu skupinu u kojoj će sjediti predstavnici ​​nevladinih organizacija za nadzor trošenja sredstava iz Evropske unije, najavila je vlada u dekretu koji je objavljen u službenim novinama u ponedjeljak navečer, prenosi DPA.

Potez mađarskih vlasti usmjeren je na oslobađanje sredstava iz fondova EU pošto je vlada desničarskog premijera Viktora Orbana ‘zapela’ u bitkama s Briselom zbog korupcije, migracija, prava LGBTQ zajednice i demokratskih standarda.

Evropska komisija još nije odobrila Mađarskoj povlačenje novca namijenjenog oporavku ekonomije iz pandemije Covida-19. Optužilu su Orbanovu vladu za potkopavanje vladavine prava.

Mađarska se suočava i s novčanim kaznama Evropske unije zbog istih pitanja glede vladavine prava, uključujući provođenje javnih tendera koji ne zadovoljavaju antikorupcijske zaštitne mjere.

Vlada će do 30. septembra predstaviti prijedlog zakona o neovisnom antikorupcijskom tijelu u parlamentu i očekuje se da će ono biti uspostavljeno do 21. novembra.

Šef kabineta premijera Orbana Gergely Gulyas najavio je u augustu da će Mađarska do kraja oktobra izmijeniti nekoliko zakona koje je kritizirala Evropska komisija ako se postigne dogovor o finansijskoj pomoći s izvršnom vlasti EU.

Gulyas je dodao da će Mađarska stvoriti “strožiji nego ikad” i najtransparentniji sistem za nadzor korištenja sredstava EU i ugovora o javnim nabavkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: