29 Marta, 2024

Prijava

John Sullivan napušta poziciju američkog ambasadora u Rusiji

Američki ambasador u Rusiji,  John Sulivan, okončao je svoj mandat kao vodeći američki diplomata u Moskvi nakon skoro tri godine, pokrivajući i Trumpovu i Bidenovu administraciju, i penzionisat će se nakon dugačke karijere u vladinoj službi.

Njegov odlazak dešava u jeku sve ozbiljnije krize oko ruskog rata u Ukrajini, kao i sporenja oko zatočenih Amerikanaca u Rusiji, očekivan je ove jeseni kada on napuni uobičajeno trajanje mandata za američke ambasadore. Odlazak je, međutim, ubrzan zbog porodičnih medicinskih problema, sudeći po ljudima bliskim toj temi koji su tražili da ostanu anonimni zbog privatne prirode situacije.

– Odlazak ambasadora Sullivana planiran je, i dio je normalne diplomatske rotacije. On je odslužio puni mandat američkog ambasadora u Rusiji, baveći se jednim od najkritičnijih bilateralnih odnosa u svijetu tokom ovih vremena bez presedana – saopćio je State Department

– Sjedinjene Države nastavit će da nedvosmisleno osuđuju agresivni rat Kremlja protiv Ukrajine, i ostat ćemo čvrsti u našem obavezivanju na podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu- dodaje se u saopćenju.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, rat se usporio, i obje strane izvode borbene akcije i manja napredovanja na istoku i na jugu zemlje.

Elizabeth Rood, zamjenica šefa diplomatske misije u Rusiji, bit će vodeći američki diplomat u Moskvi dok nasljednika Sullivana imenuje predsjednik Joe Biden, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: