20 Aprila, 2024

Prijava

Irska kaznila Instagram sa 405 miliona eura zbog nelegalne obrade dječjih podataka

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka odredio je rekordnu kaznu od 405 miliona eura Instagramu posle istrage o tome kako je obrađivao dječje podatke.

Istraga, koja je otvorena 2020. fokusirala se na djecu uzrasta od 13 do 17 godina koja su mogla da imaju poslovne profile na Instagramu što je omogućavalo objavu telefona, mail adresa korisnika.

„Donijeli smo konačnu odluku prošlog petka i ona sadrži kaznu od 405 miliona evra”, rekao je portparol DPC, glavnog regulatora Instagramove matične kompanije Meta Platforms, prenosi Tanjug.

Detalji odluke biće objavljeni sledeće nedelje, a Metina kancelarija za saradnju s medijima nije odgovorila na zahtjev za komentar. DPC reguliše Fejsbuk, Apple, Google i druge tehnološke divove, s obzirom da im se evropska centrala nalazi u Irskoj, i otvorio je desetak istraga o Metinim kompanijama, uključujući Fejsbuk i WhatsApp.

Do sada je rekord u plaćanju kazni držao WhatsApp koji je prošle godine kažnjen sa rekordnih 225 miliona evra, jer nije poštovao evropska pravila o ličnim podacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: