22 Maja, 2024

Prijava

Europa se neće osloboditi ruskog gasa do 2027.

Velika je vjerovatnoća da Evropa neće moći da se oslobodi ruskog gasa čak ni do 2027. godine, a Rusija će nastaviti isporuku energetskih resursa prijateljskim državama i preusmjeriti ih u slučaju da zemlje G7 postave limit za cijenu ruske nafte i gasa saopštio je ministar energetike Nikolaj Šuljginov za TASS.

Evropska unija je postavila planove da smanji uvoz za dvije trećine do kraja godine i isključi ruski gas u potpunosti do 2027.

„Za taj cilj, oni moraju biti sigurni da će to moći da urade do 2027. Situacija sa cijenama dokazuje da to nije tako jednostavno. Evropa se teško može osloniti na bilo koga osim na SAD, koje povećavaju proizvodnju tečnog prirodnog gas ”, rekao je Šuljginov. On je još iznio mišljenje da će predstojeća zima pokazati koliko je realno uvjerenje Evrope da može bez ruskog gasa.

Prema njegovim riječima, to će zapravo dovesti do zastoja industrije, uključujući i hemijsku, i proizvodnje električne energije na gas i to će „biti potpuno nova situacija za Evropljane”, koji bi bila „previše neodrživa”.

Šuljginov je saopštio da će Rusija nastaviti isporuku energetskih resursa prijateljskim državama i preusmjeriti isporuke u slučaju da zemlje G7 postave limit za rusku naftu i gas.

„Bilo koje radnje, uključujući i uspostavljanje gornje granice cijena nafte i gasa, stvaraju uslove za deficit i povećavaju raspon i brzinu kretanja cijena. Rusija će kao pouzdan partner obezbjeđivati energetske resurse partnerima u prijateljskim državama i, svakako, zasititi domaće tržište”, istakao je ruski ministar u intervjuu na marginama Istočnog ekonomskog foruma, koji se po sedmi put održava od 5.do 8.septembra u Vladivostoku.

Šuljginov je saopštio i da „Gasprom” razmatra mogućnost za ubrzano preusmjeravanje snabdijevanja gasom sa zapada na istok i da su skoro završeni projektni materijali za izgradnju gasovoda do Kine preko Mongolije.

On je još naveo da će protok prirodnog gasa preko gasovoda Sjeverni tok biti nastavljeno kada se završe ugovoreni radovi na remontu turbina.

Gasprom je 2. septembra obavijestio o curenju nafte iz poslednje preostale gasne kompresorske jedinice u funkciji na gasovodu Sjeverni tok.

Kompanija je morala u potpunosti da zaustavi snabdijevanje gasom preko gasovoda da bi riješila problem oko curenja, prenosi Tanjug.

Rusija je ranije najavila da će obustaviti isporuke nafte i naftnih derivata zemljama i kompanijama koje uvode gornju granicu cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: