20 Aprila, 2024

Prijava

Živimo u vremenu isključenja: “Novoj gazeti oduzeta medijska licenca”

Novoj gazeti, jednom od rijetkih preostalih nezavisnih medija u Rusiji, u ponedjeljak je oduzeta medijska licenca i de facto joj je zabranjen rad.

Ruska agencija za nadzor nad medijima Rozkomnadzor optužila ih je da nisu dostavili dokumente u vezi sa promjenom vlasništva 2006. godine.

Glavni urednik Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoje napore da podrži kritičko izvještavanje vijesti u Rusiji, rekao je da je ta presuda “politički atentat, bez i najmanje pravne osnove”. Rekao je da će list uložiti žalbu, prenosi Reuters.

U saopćenju, Nova gazeta navodi da je odluka moskovskog okružnog suda Basmani, koji često rješava politički motivisane slučajeve, “ubila novine, ukrala 30 godina života njenim radnicima i lišila čitaoce prava na informacije”.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava nazvao je presudu “još jednim udarcem na nezavisnost ruskih medija” i pozvao Moskvu da zaštiti slobodu medija.

Nova gazeta, oslonac ruske medijske scene od svog osnivanja 1993. koje se desilo zahvaljujući novcu od Nobelove nagrade za mir pokojnog sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, zauzela je poziciju kao vodeća ruska istraživačka kuća, čak i kada su slobode štampe postepeno ukidane.

U martu je Nova gazeta obustavila operacije u Rusiji nakon što je upozorena zbog kršenja novih zakona koji nameću strogu cenzuru na izvještavanje o sukobu u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: