29 Januara, 2023

Prijava

Za prekid Sjevernog toka Kremlj okrivio sankcije zapada

Kremlj je danas saopštio da treba kriviti zapadne sankcije za potpuno zatvaranje gasovoda Sjeverni tok 1, koji se proteže između Rusije i Njemačke.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da sankcije „izazivaju haos” po pitanju radova na održavanju gasovoda, a pritom je i odbacio tvrdnje da je Rusija isključila dotok gasa Evropi iz političkih razloga, prenio je Tanjug.

Gasprom je prošle nedelje potpuno obustavio isporuku gasa kroz Sjeverni tok 1, pošto je tokom redovnog servisiranja gasovoda utvrđeno da je došlo do curenja ulja na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga.

Kremlj navodi da sankcije ometaju kompaniju „Simens enerdži”, koja nabavlja i servisira opremu za gasovod, da pomogne u popravci.

„Problemi sa isporukom gasa su zbog toga što su sankcije Rusiji uvele zapadne zemlje, među kojima su Njemačka i Velika Britanija. Ne postoji drugi razlog koji bi doveo do problema sa nabavkom”, naglasio je Peskov.

On je istakao da, ukoliko bi se sankcije ukinule, popravka bi se lako odradila i gas bi mogao da krene ponovo kroz Sjeverni tok 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti