28 Marta, 2024

Prijava

Mladi iz sjeveroistočne Bosne pohodili Konjuh

Pokret The look of nature organizirao je u nedjelju pohod na Konjuh odnosno južnu stranu te planine koja pokriva prostor općine Kladanj.

Prema riječima Adisa Jahića jednog od organizatora aktivnosti, uz podršku Ministarstva kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona, okupili su na jednom mjestu više od 40 mladih sa prostora sjeveroistočne Bosne, sa namjerom da kvalitetno provedu dan, boraveći u prirodi sa posebnim fokusom na segment obrazovanja.

– Aktivnost je bila besplatna, za sve učesnike. Jedina obaveza za sve učesnike bila je da pročitaju Zakon o mladima FBiH i učestvuju u promociji tog zakona. Na taj način željeli smo motivisati sve učesnike da postanu svjesni prava, koja im garantuje Zakon, ali i da postanu promotori tog zakona na društvenim mrežama da bi zajedno motivisali vršnjake da postanu svjesni mogućnosti koje im daje trenutni zakonski okvir – riječi su Adisa  Jahića, jednog od organizatora aktivnosti.

Selman Adija iz The look of nature B&H zahvalan je osoblju Javne ustanove Zaštićeni pejzaž “Konjuh” koji su ih  proveli kroz, za javnost novootvorenu atrakciju, Bebravsku pećinu.

– Nismo mogli vjerovati koliko je fascinantan priodni fenomen, skriven duboko u šumama Konjuha. Osim posjete Bebravskoj pećini, boravili su i u kompleksu Hotela Muška voda koji je zasigurno obnavljanjem najavio novu eru razvoja planinskog turizma na prostoru Tuzlanskog kantona – riječi su Selman Adija iz The look of nature B&H.

– Koliko nas priroda i pozitivne društvene aktivnosti sve zajedno spajaju najbolje dokazuje i činjenica da smo se na toj aktivnosti družiti i sa članicama Udruženja ‘Žena-ženi’ Kladanj. One su pripremila domaće proizvode (poput džemova, kolača, prirodnih sokova i slično) za sve učesnike. Osim predstavnica udruženja žena iz Kladnja, dobrodošlicu mladim ljudima iz Tuzlanskog kantona, poželjeli su i iz I platforme – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine – kazala je Lejla Bašić.

U saopćenju za javnoast iz The look of nature B&H zahvaljuju resornom ministarstvu za podršku kao i domaćinima za druženje, uz poruku da planina Konjuh ima neprocjenjiv potencijal koji je potrebno na najbolji način iskoristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: