19 Aprila, 2024

Prijava

Iran osudio dvije žene na smrt zbog ‘remećenja reda na Zemlji’

Dvije žene osuđene su na smrt u Iranu zbog optužbi za “remećenja reda na Zemlji” i trgovinu ljudima, izvijestila je u ponedjeljak iranska zvanična novinska agencija IRNA.

Zastupnici i grupa za ljudska prava stavljali su objave na društvene mreže kako bi podijelili slike dviju žena, rekavši da su aktivistkinje za LGBT prava i da su nevine. Reuters nije mogao potvrditi informacije.

– Suprotno vijestima objavljenim na internetu, osuđene su prevarile i trgovale mladim ženama i djevojkama iz zemlje obećavajući im prilike za obrazovanje i posao, što je dovelo do samoubistva nekoliko njihovih žrtava – navodi IRNA.

“Remećenja reda na Zemlji” je termin koji iranske vlasti koriste za označavanje širokog spektra krivičnih djela, uključujući ona koja se odnose na islamski moral.

U martu je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei opisao homoseksualnost kao posljedicu “nedostatka morala” koji je široko rasprostranjen u zapadnoj civilizaciji.

Zapadne grupe za ljudska prava često su kritikovale Iran zbog tretmana LGBT pitanja. Prema iranskom pravnom sistemu, homoseksualni činovi mogu biti kažnjeni smrtnom kaznom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: