25 Aprila, 2024

Prijava

Institut apeluje na Vladu Kanade da uklanja online sadržaje koji negiraju genocid u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada pozvalo je Vladu Kanade da uključi negiranje genocida u Srebrenici u svoj regulatorni okvir kao dio tekućih obaveza da se bavi sigurnošću na internetu.

Institut apeluje na Vladu Kanade da uklanja sadržaje koji negiraju genocid u Srebrenici, te sadržaje koji promiču bilo kakvu antibosansku mržnju u ovom kontekstu sa kanadskih online prostora.

– Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi, kao i određeni organi u Bosni i Hercegovini, apeliraju na Vas u vezi sa odlukom Vlade Kanade da implementira “transparentan i odgovoran regulatorni okvir za online sigurnost u Kanadi .” U skladu s ovom važnom odlukom, bh. zajednica traži od Vlade da u svoj regulatorni okvir politike uključi praćenje i uklanjanje sadržaja koji se sastoji od negiranja genocid a u Srebrenici – sadržaja prisutnog i distribuiranog u internetskim prostorima – u procesu uspostavljanja sigurnog internetskog okruženja koje štiti sve Kanađane – saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Ističu da je negiranje genocida u Srebrenici trenutno prisutno na online društvenim mrežama širom svijeta, uključujući i one koje djeluju u Kanadi, “i ne samo da doprinosi daljoj radikalizaciji desnih ekstremista, već bi moglo i inspirisati buduće nasilne ekstremističke  napade. Iz tog razloga je od vitalnog značaja spriječiti postavljanje i širenje takvog sadržaja na platformama društvenih medija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: