3 Decembra, 2022

Prijava

Britanija očekuje imenovanje Liz Truss na poziciju premijerke

Očekuje se da će Liz Truss u ponedjeljak biti imenovana za lidericu vladajuće Konzervativne stranke i sljedeću premijerku Velike Britanije, spremnu da preuzme vlast u trenutku kada se zemlja suočava s  porastom troškova života i recesijom.

Nakon sedmica često lošeg raspoloženja i sukoba u partijskom vodstvu, u kojem se Truss sukobila sa Rishijem Sunakom, bivšim ministrom finansija, objava od ponedjeljka u 11.30 sati pokrenut će početak primopredaje dužnosti od Borisa Johnsona. Bio je primoran da podnese ostavku u julu nakon višemjesečnog skandala.

U utorak će pobjednik na izborima otputovati u Škotsku kako bi se sastao s kraljicom Elizabetom, koja će od novog čelnika vlade tražiti da formira vladu, prenosi France 24.

Ona dugo prednjači u trci za zamjenu Johnsona, a Truss će, ako bude imenovana, postati četvrta premijerka konzervativaca od izbora 2015. godine. Tokom tog perioda, zemlja je prolazila iz krize u krizu, a sada se suočava sa, kako se predviđa, dugom recesijom izazvanom inflacijom koja je u julu dostigla 10,1 posto.

Truss (47) je obećala da će brzo djelovati u rješavanju britanske krize izazvane povećanjem troškova života, rekavši da će u roku od sedmicu dana smisliti plan “za rješavanje rastućih računa za energiju i osiguranje budućih zaliha goriva”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti