29 Marta, 2024

Prijava

Zelenski: Ruska vojska da ide kući, Ukrajina vraća svoje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je rusku vojsku na povlačenje pred velikom ofanzivom koju je Kijev pokrenuo u blizini grada Hersona na jugu zemlje. On je poručio da će Ukrajina povratiti svoju teritoriju, dok Rusija tvrdi da ovaj protivnapad nije uspeo.

Južna komanda Ukrajine pokrenula je ofanzivne akcije u nekoliko pravaca, uključujući i oblast Herson severno od poluostrva Krim, koji je Rusija prisvojila od Ukrajine 2014. godine.

Zelenski je, u noćnom obraćanju, obećao da će ukrajinske trupe goniti rusku vojsku „do granice”, prenosi Tanjug.

„Ako žele da prežive, vreme je da ruska vojska bježi. Idite kući,Ukrajina vraća svoje”, naglasio je Zelenski.

Aleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, saopštio je da je ruska odbrana „probijena za nekoliko sati”. On je naveo da su ukrajinske snage granatirale ruske linije snabdijevanja na zapadnoj obali Dnjepra u oblasti Herson.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofanzivu u oblastima Nikolajeva i Hersona, ali da su imale značajne gubitke.

„Pokušaj neprijateljske ofanzive je neuspješno propao”, navodi rusko ministarstvo.

Proruske vlasti u Novoj Kahovki saopštile su da je grad ostao bez vode i struje, nakon ukrajinskog granatiranja. U granatiranju grada Nikolajeva, koji je pod ukrajinskom kontrolom usprkos ponovljenim ruskom bombardovanjima, poginule su najmanje dvije osobe, ranjeno oko 24 i srušene su kuće, rekli su u ponedeljak gradski zvaničnici i svjedoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: