28 Marta, 2024

Prijava

U Memorijalnom centru Srebrenica obilježen Međunarodni dan nestalih

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine poručujem da se prestane baviti politikom, te da se počne baviti svojim poslom. Mi nećemo odustati od traženja naših najmilijih, kazala je Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

 

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je okupljanjem preživjelih žrtava genocida i predstavnika udruženja koja okupljaju preživjele žrtve obilježen 30. august, Međunarodni dan nestalih.

Preživjele žrtve genocida su porukama “Gdje su?”, “Šta radi Tužilaštvo BiH”, “Gdje su naši najdraži”, “Nismo odustali. Gdje su naši voljeni?” podsjetile javnost da se još uvijek traga za velikim brojem ubijenih u srebreničkom genocidu.

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari u obraćanju prisutnima je istakao da će preživjele žrtve nastaviti borbu i traganje za ubijenima.

“Ljudi su ubijeni u genocidu, zatim prekopani i opet prekopavani. Mi smo se okupili na ovaj dan da uputimo pitanje: ‘Gdje su naši nestali, naši ubijeni?’ Mi smo ovdje da pozovemo institucije u Srbiji i RS-u da kažu informacije koje sigurno imaju gdje su naši voljeni. Institucije međunarodne zajednice takođe moraju da urade više. Mi nemamo pravo da odustanemo, mi moramo da se borimo za istinu i pravdu, moramo da tražimo naše ubijene koji nisu pronađeni ni 27 godina poslije genocida“, kazao je Hafizović.

Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, istakla je da je prošlo 27 godina, a mnoge majke nisu pronašle kosti svoje djece.

“Kolika je god razlika između živog i mrtvog, razlika je velika između pronađenog i nestalog. Mnoge majke su otišle sa ovog svijeta, a da nisu pronašle kosti svoje djece. Naša djeca nisu nestala, nego su ubijena. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine poručujem da se prestane baviti politikom, te da se počne baviti svojim poslom. Mi nećemo odustati od traženja naših najmilijih. Nama je svaki dan, dan nestalih, ali eto danas odavde šaljemo poruke da mi nastavljamo borbu“, poručila je Subašić.

Kada Hotić, potpredsjednica Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa, kaže da je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica ukopala “samo tri kosti svog sina”.

“On je imao ruke, noge, glavu, a pronađene su samo tri kosti. Mnoge majke nisu pronašle ni jednu kost, a tragaju godinama“, rekla je Hotić.

Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja “Žena Podrinja” istakla je:

“Mi ne možemo i ne smijemo govoriti o nestalima samo ovaj dan. Mi moramo govoriti svaki dan. U Bosni i Hercegovini se traga za više od sedam hiljada osoba. Oko 1.500 osoba za kojima se traga je ubijeno u genocidu. Mi na to podsjećamo.“

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Srebreničke majke,kazala je da pitanje “Gdje su?” otvara bolne rane.

“Nama je svaki dan težak, pogotovo majkama koje nisu pronašle svoju djecu. Međunarodni dan nestalih je dan koji moramo i trebamo obilježiti. Mi šaljemo poruku da se nećemo umoriti dok smo žive. Svakoj majci, sestri, supruzi, djetetu koje traga za svojim voljenim želimo da pronađu svoje i zajedno sa njima nađu mir“, naglasila je Efendić.

Nura Begović, predsjednica udruženja Žene Srebrenice, smatra da nadležne institucije moraju više uraditi na pronalasku nestalih osoba.

“Znamo mi kako su pobijeni naši voljeni, na najbrutalniji način. I opet su mrtvi prekopavani, nisu im dali mira. Tragamo još uvijek za mnogima. Neka utjeha je kad pronađemo svoje voljene. Danas su sa nama trebali biti predstavnici raznih institucija i organizacija, ali nisu. Trebali su biti tu, da im postavimo pitanje: ‘Gdje su?'”, istakla je Begović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: