29 Marta, 2024

Prijava

Borelj: Rezerve oružja u EU sve tanje, a Ukrajini treba pomoć

Ideja o obuci ukrajinskih vojnika u zemljama članicama Unije je stara, razmatrali smo je još pre nego što je počeo rat, kazao je šef evropske diplomatije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas na sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije u Pragu da se situacije u Ukrajini, pola godine nakon napada Rusije, ne popravlja i da će EU nastaviti da pruža Ukrajini pomoć, mada se rezerve oružja u zemljama članicama Unije osetno tanje.

„Ukrajini je potrebna naša pomoć i mi ćemo je pružati. Tema rata u Ukrajini je za mene najvažniji deo sastanka. Nadam se da će ministri danas dati zeleno svjetlo misiji obuke”, rekao je Borelj novinarima pred današnji radni deo dvodnevnog neformalnog sastanka ministara odbrane, prenosi Beta.

Evropski zvaničnik kazao je da će pored odluke o obuci ukrajinskih vojnika u zemljama članicama, danas razmatrati i dalje isporuke oružja Ukrajini iako je naglasio da su rezerve oružja u EU sve manje.

Obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji nudi danas u Pragu Slovačka a njen ministar odbrane Jaroslav Nađ podsjetio je da su Slovačka, kao i Češka, tu obuku ponudile još pre godinu dana.

„Ta ideja misije za obuku je stara. Razmatrali smo je još pre nego što je počeo rat”, kazao je Borelj.

„Najvažnija tema neformalnog sastanka ministara je ruska agresija u Ukrajini. Sljedeća tema je situacija u Africi i drugim regionima koje Rusija nastoji da destabilizuje”, kazala je češka ministarka odbrane Jana Černokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: