29 Marta, 2024

Prijava

Amerika sprema prodaju oružja Tajvanu za 1,1 milijardu dolara

Administracija američkog predsjednika Bidena planira da zatraži od Kongresa Sjedinjenih Država da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa vazduh-vazduh, izvijestio je portal Politiko pozivajući se na obavještene izvore. Prema tri izvora portala, koji su zahtijevali anonimnost zbog osjetljivosti ovog pitanja, fokus bi trebalo da bude na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana za ispunjavanje redovnih zadataka, umjesto razvijanja novih sistema i sposobnosti koje bi vjerovatno rasplamsale već usijane tenzije sa Kinom.

Američki zvaničnici ističu svoju stalnu podršku vladi u Tajpeju, a pojedine stavke u procesu odobravanja pomoći za Tajvan, mogle bi da budu objavljene u narednim sedmicama ili mjesecima, prenosi Tanjug. Peking je organizovao do sada nezabelježene vježbe na moru i zraku, oko ostrva koje smatra svojom teritorijom, u znak protesta zbog posjete Tajpeju predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, ovog mjeseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko decenija.

Američki političari su u tri navrata posjećivali Tajvan nakon posjete Pelosi, a posljednja je bila senatorka iz Tenesija Marša Blekburn, koja se u petak sastala sa predsjednicom Tajvana Cai Ing-ven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: