20 Aprila, 2024

Prijava

prof. dr. Damir Marjanović: “Povelja Kulina bana je pisana na tri jezika”

Danas je nebrojeno puta spomenuta Povelja Kulina bana, o važnosti tog dokumenta za Bosnu i Hercegovinu ne treba raspravljati ali očito je da je mnogima uvijek i iznova potrebno objašnjavati kako se radi o dokumentu koji svjedoči jedinstvu i mudrosti svih naroda koji su živjeli i danas žive na teritoriji Bosne i Hercegivine.

Jedan od onih koji je toga svjestan je svakako profesor Marjanović koji je statusom na svom Facebook profilu poslao poruku svim onima kojima bi taj dokument trebao nešto značiti, njegov status prenosimo u cijelosti :

Neke misli nekada nije na odmet reciklirati, jer u protekle četiri godine, od kada zapisah ovo, ništa se bitno nabolje nije promijenilo. Samo nas je, nažalost, par stotina hiljada manje.
Od Kulina bana do današnjih dana malo je bilo mudrijeh vladara…. Ima tome 833 ljeta kako je ova povelja zapisana i onaj koji je čita jasno može između redova prepoznati uređenost, logičnost, sistematičnost i otvorenost koju mi, ovakvi kakvi jesmo, 833 godina poslije čini se samo možemo poželjeti… Kao i sve u ovoj našoj Bosni (a i Hercegovini), koja počinje tamo gdje logika prestaje kako pisac kaže, i ovaj dokument, jedan od rijetkih koji svjedoči našoj povijesti ne znadosmo sačuvati, a naše bajne diplomate ne znadoše ga vratiti. No, to nije sve, pogledaju li se izvori koji su postali nažalost dominantni za kreiranje mišljenja javnosti, vidjet ćete da se spominju tri jezika na kojima je ovaj dokument napisan: bosančica, arvatica, i “ćirilični staroslavenski narodni jezik”. No, to smo mi kakvi jesmo, izgleda ne tako dobri sljedbenici čestitoga Bana koji potpisa ove retke. Zapitajmo se kako će za nekih 833 godina tadašnji povjesničari analizirati, shvatiti i javnosti prezentirati “historijske dogovore” koje naš vladari potpisuju skoro svakog drugog četvrtka. Bilo kako bilo, na veliku žalost pojedinaca, ova povelja je dokaz da ima Bosne tu već stoljećima, a na žalost isti tih, biće Bosne i poslije njih!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: