25 Aprila, 2024

Prijava

Domaći kupreški sir mljekare Perkan uskoro na policama trgovina

U kupreškom naselju Zlosela prije četiri mjeseca započela je s radom mljekara Perkan u vlasništvu obitelji Romić, a njihovi proizvodi uskoro bi se trebali naći na policama trgovina.

Investicija mljekare iznosi 200.000 maraka, od kojih je 25 posto iz programa ruralnog razvoja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Uz članove obitelji, u mljekari radi troje stalno zaposlenih djelatnika čije vrijedne ruke trenutno prerađuju kravlji, ovčiji i miješani sir.

– Radimo tvrde punomasne sireve od neobranog mlijeka koje se proizvede isključivo na našem gospodarstvu. Kako smo na samom početku, zrenje sira čekali smo tri mjeseca i sad imamo proizvod koji se moze kušati i kupiti. Sir se trenutno prodaje samo kod nas na mjestu proizvodnje, a uskoro uskoro će se naći i na policama nekih trgovina-  kazala je u razgovoru za Fenu direktorica mljekare Dražena Romić.

Po njezinim riječima, nemaju u planu izlaziti na tržište izvan granica BiH jer su jedina mljekara u BiH koja prerađuje isključivo vlastito mlijeko i u istom trenutku stvara tri vrste sira – kravlji, miješani i ovčji, te s te strane zapravo i nemaju konkurenciju niti su oni bilo kom konkurencija na bh. tržištu.

Da bi upoznali javnost sa svojim delicijama u skorašnje vrijeme najavlju sa svojim prozvodima posjetu sajmovima i izložbama sireva, te tamošnjim posjetiteljima omogućiti kušanje domaćeg kupreškog sira.

– Kupres je izrazito pogodan za stočarstvo, kako zbog nadmorske visine tako i zbog bogatih pašnjaka koji u svom sastavu imaju na stotine različitih biljaka što kuprešku visoravan čini prirodnim botaničkim vrtom kojeg konzumira stoka koja daje mlijeko od kojega i, nije neka znanost napraviti izuzetno kvalitetne sireve – istaknula je direktorica mljekare.

Na ovom imanju trenutno se nalazi oko 50 odraslih goveda i oko 1.300 odraslih ovaca, a odnedavno su počeli s izgradnjom nove staje za stoku jer planiraju proširiti stočni fond, a slijedom toga povećati i proizvodnju mliječnih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: