19 Aprila, 2024

Prijava

DISKRIMINACIJA: Kako su lokalni moćnici odlučili koji učenik u Kantonu Sarajevo više vrijedi?

Učenici od 1. do 4. razreda u općinama Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža dobit će udžbenike besplatno.

U Vogošći, Starom Gradu, Hadžićima, Ilijašu i Trnovu neće, unatoč reakcijama roditelja, upornim molbama, dopisima.  U Vogošći nekadašnji ministar  kulture KS spušta roditeljima slušalicu, u Starom Gradu pričaju mitove o stipendijama.

Nisu sva djeca u Kantonu Sarajevo jednako vrijedna i nemaju jednaka prava na obrazovanje.

Baš ovakav zaključak dopušta nam činjenica da je nabavka besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 4. razreda učinila da odgovorni u lokalnoj vlasti pokažu svoje pravo lice i koliko im (ni)je stalo do najmlađih.

Vlada Kantona Sarajevo osigurala je udžbenike za učenike od 5. do 9. razreda osnovnih škola. Knjige će dobiti i djeca koja pohađaju niže razrede, u Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži. U Starom Gradu, Vogošći, Ilijašu, Hadžićima i Trnovu nisu imali sluha.

Unatoč reakcijama roditelja, upornim molbama, dopisima. Pozitivnog odgovora nema.

Sve što je potrebno – osim udžbenika

Majka tri školarca ispričala je da su joj u Općini Vogošća, u telefonskom razgovoru, doslovno (do) kazali da im obrazovanje nije bitno.

– Potom sam nazvala pomoćnika načelnika Kenana Alikadića na mobitel i pitala hoće li biti besplatni udžbenici za djecu od 1. do 4. razreda. Rekao je da neće. Pitala sam zašto i odgovorio je da je objasnio sve na televiziji. Nakon pitanja šta je sa roditeljima troje i više djece, spustio je slušalicu. Nije stvar kupovine udžbenika, stvar je principa. Ja uredno plaćam porez. Obrazovanje je ključ promjene društva, a na ovaj način vlast pokazuje da ne želi promjene. Osim toga, pitam zašto je moje dijete iz Vogošće manje vrijedno od djeteta iz Novog Grada ili Centra  – kaže Mirela.

Podsjećanja radi, trenutni pomoćnik općinskog načelnika Alikadić ostao je upamćen iz vremena dok je bio kantonalni ministar kulture i sporta. U jednom intervjuu tada rekao je da nikada nije posjetio Muzej ratnog djetinjstva, ali da je trenirao u blizini.

Pokušali smo i mi s njim stupiti u kontakt. No, kako su nam rekli, nije na poslu. Nije odgovorio ni na poruke. Nezvanično saznajemo da je bio u inozemstvu.

No, roditelji iz Vogošće ne odustaju. Druga majka iz ove općine, čije dijete tek polazi u školu, kaže nam da su joj “obećali” da će osigurati učenicima “sve ono što im je potrebno”. Ispostavilo se da je riječ o ruksacima i školskom priboru.

– Pitala sam jesu li im potrebne knjige? Dobili smo mnogo raznih i ružnih odgovora. Moram naglasiti i da se radi o jednom vrlo nekorektnom odnosu prema roditeljima, čak malo i neprijateljskom.  Nema uopšte spremnosti na razgovor i iznalaženje rješenja – kazala je sagovornica.

Pojedini roditelji tvrde da im je rečeno da je Alikadić „otišao da vozi quad“.

Obrazloženje da je kasno i da ne mogu sada provesti potrebne tendere ne stoji. Školska godina ne dolazi iznenada i nenajavljeno. Svi znaju da počinje u septembru, uvijek. Pitanje je zašto se nije razmišljalo na vrijeme. U općinama Centar i Novo Sarajevo istini za volju također se kasnilo sa svime, ali su ipak reagovali i odlučili da roditeljima refundiraju troškove kupovine udžbenika.

Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo (VR KS) , u pokušaju da se izbjegne diskriminacija djece, obratilo se inicijativom općinama i resornom kantonalnom ministarstvu.

– Dana 22. 6.2022. ministrica za obrazovanje i odgoj Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović je putem zvanične stranice Vlade Kantona Sarajevo informisala javnost da je ovo Ministarstvo iz budžeta izdvojilo novčana sredstva za nabavku udžbenika za đake osnovnih škola na području Kantona Sarajevo od 5. do 9. razreda. Ovo Vijeće roditelja u potpunosti pozdravlja ovakav čin resornog ministarstva i Vlade KS. U godinama iza nas većina općina u Kantonu Sarajevo je iz svojih budžeta izdvajala sredstva za nabavku udžbenika za prvačiće, a ove godine su neke općine već izdvojile sredstva iz svojih budžeta za nabavku udžbenika za đake od 1. do 4. razreda. Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjh škola Kantona Sarajevo je stava da svako dijete treba i mora imati ista prava i uslove za pohađanje nastave. Jedan dio koordinacija VR KS poslao je inicijative prema općinama, međutim, nema rješenja navedenog pitanja do današnjeg dana. Znajući da je svaka općina na području Kantona Sarajevo svake godine u okviru svojih aktivnosti uvijek bila podrška svim školama koje se nalaze na njenom području, nadamo se da ćete našu inicijativu prihvatiti, te još jednom kao i godinama iza nas pokazati spremnost da pomognete svoje najmlađe građane, koji se školuju da postanu budućnost naše općine, grada i države BiH – navedeno je u pismu VR KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: