28 Marta, 2024

Prijava

Ukrajinski poljoprivredni izvoz prepolovljen od početka rata

Izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda opao je za skoro polovinu od početka ruskog napada u februaru ove godine u odnosu na isti period 2021. godine, jer su zbog borbi luke bile blokirane, a ogromne količine useva su ostale nepožnjevene ili uništene.

Poljoprivredni izvoz Ukrajine je pao između 24. februara i 15. avgusta ove godine na 10 miliona tona sa oko 19,5 miliona tona u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede objavljeni kasno sinoć, prenosi Rojters.

Predviđa se da će žetva žitarica u 2022. pasti na oko 50 miliona tona sa prošlogodišnjih rekordnih 86 miliona tona.

Prema podacima ministarstva, od 24. februara do 15. avgusta Ukrajina je izvezla 3,8 miliona tona kukuruza, 1,4 miliona tona semena suncokreta, skoro milion tona suncokretovog ulja i oko 640.000 tona pšenice, prenosi Tanjug.

Ova zemlja, čija proizvodnja hrane, prema vladinim podacima, može da prehrani do 400 miliona ljudi, izvozila je i ječam, sojino zrno i ulje, suncokretovu i sojinu sačmu.

Krajem jula, tri ukrajinske crnomorske luke su deblokirane u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske.

Ali pored deblokade luka, ukrajinski poljoprivredni izvoz je znatno manji nego prije sukoba, kada je Ukrajina izvozila do šest miliona tona žitarica mesečno.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo prošle nedelje da je ukrajinski izvoz žitarica u sezoni 2022/23. do 19. avgusta pao za 51,6 procenata u odnosu na godinu ranije, na 2,99 miliona tona.

Izvoz žitarica za sezonu 2021/22, koja je završena 30. juna, zabilježio je rast od 8,5 posto na 48,5 miliona tona, zahvaljujući velikom obimu isporuka prije ruske invazije, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: