29 Novembra, 2023

Prijava

Studija utvrdila četiri najčešća uzroka raka

Gotovo polovina smrti od raka u svijetu povezana je s faktorima koji se mogu izbjeći poput pušenja, konzumacije alkohola, seksa bez zaštite i gojaznosti.

Naučnici su analizirali podatke od oko 10 miliona ljudi koji su 2019. umrli od 23 vrste raka.

 

Spoljašnji faktori bili su uzrok bolesti u 4,45 miliona smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 posto.
Ova studija pokazuje da teret raka ostaje važni javnozdravstveni izazov čija magnituda raste u svijetu”, rekao je Kristofer Marej sa Univerziteta Vašington, koautor studije.
Najčešći uzroci raka su pušenje (oko 36 posto slučajeva), konzumacija alkohola (oko sedam posto), polne bolesti (6,5 posto) i gojaznost (oko 4,2 posto za muškarce i 5,2 posto za žene).
U 2018. više od dva miliona slučajeva raka bilo je povezano s infekcijama poput Helicobacter pylorija, hepatitisa i HPV-a.
Studija je pokazala i da je rizik od umiranja od raka zbog spoljašnjih faktora veći za muškarce (u 50,6 posto slučajeva) nego za žene (36,3 posto).
Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: značajni broj karcinoma, najverovatnije većina njih kad su u pitanju infekcije, može se spriječiti“, pišu naučnici u Lansetu.
U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekt: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova liječenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: