19 Aprila, 2024

Prijava

Olaf Scholz doživio neprijatnost

Oko dvije trećine Njemaca su nezadovoljne radom njemačkog kancelara Olafa Šolca i njegove široke koalicije koja se suočava sa serijom kriza od preuzimanja dužnosti u decembru prošle godine, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Svega 25 posto Njemaca vjeruje da socijaldemokrata Šolc, koji je bio zamjenik kancalara u koalicionoj vladi Angele Merkel, dobro radi svoj posao, što je pad sa 46 posto koliko je podržavalo kancelara u martu, pokazala je anketa Inse sprovedena za nedeljnik ”Bild am zontag”, prenosi Rojters.

Nasuprot tome, 62 posto Njemaca smatra da Šolc loše radi svoj posao, što je rekordan broj u poređenju sa 39 posto nezadovoljnih radom kancelara u martu.

Otkako je preuzeo vlast, Šolc je morao da se nosi sa ratom u Ukrajini, energetskom krizom, rastućom inflacijom i od skoro sušom, kriznim situacijama zbog kojih je najveća evropska ekonomija dospela na ivicu recesije, a kritičari optužuju kancelara da nije pokazao dovoljno liderstvo.

Podrška njegovoj Socijaldemokratskoj partiji (SPD) iznosila je samo 19 posto, pokazalo je istraživanje Inse, znatno manje od opozicionih konzervativaca i mladih koalicionih partnera Zelenih, a ispod 25,7 posto podrške koju je SPD osvojio na saveznim izborima prošle godine.

Olaf Šolc doživio je neprijatnost kada su dvije devojke, koje su navodno željele da se slikaju sa njim, iznenada skinule majice i ostale u toples izdanju.

Kako prenosi njemački „Blid”, Šolc je nakon incidenta reagovao mirno, ne praveći problem.

Telohranitelji su brzo reagovali i odveli žene, koje su uzvikivale parole, uglavnom nerazgovjetne.

Međutim, „Bild” navodi da su aktivistkinje tražile da se zabrani uvoz ruskog gasa.

Poruka na engleskom je bila jasno čitljiva na njihovoj koži: „Gas embargo, sada”.

Šolc je prethodno odgovarao na pitanja građana, a jedan od njih ga je pitao – koliko se često tušira, pošto je vlada tražila od građana da se kraće tuširaju kako bi štedjeli energiju.

Kancelar je odgovorio „svaki dan”, nakon čega je uslijedio smjeh prisutnih, dodaje „Bild”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: