23 Aprila, 2024

Prijava

I oni su samo ljudi: Svjetski lideri izazivaju skandale na privatnim dernecima i nikada ne odgovaraju za vlastito ponašanje

Slučaj procurjelog snimka s privatne žurke finske premijerke Sane Marin skreće pažnju na to da i drugi državnici vole dobar provod

Derneci ne moraju da budu razuzdane da bi došle glave političarima, ali izgleda ne svima. Zbog procurjelih snimaka sa tajnih zabava u Dauning stritu u vreme strogog lokdauna, Britanija je počela da se „odljubljuje” od Borisa Džonsona, koji je na kraju morao da podnese ostavku.

Finci su izgleda drugačiji. Oni uglavnom sa simpatijama gledaju na svoju premijerku s temperamentom tinejdžerke, koja ne propušta muzičke festivale i zabave. Ne samo da su u decembru prošle godine Sani Marin progledali kroz prste posjetu noćnom klubu, iako je bila u kontaktu sa zaraženim od virusa korona, nego joj sada pružaju podršku nakon što se dvominutni video njenog pjevanja i đuskanja proširio društvenim mrežama.

Nedavni slučaj njemačkog kancelara je još intrigantniji. Olaf Šolc je početkom jula bio na privatnoj zabavi svoje SPD partije na kojoj je najmanje osam djevojaka drogirano „drogom za silovanje”. Po prijavi jedne dvadesetjednogodišnje ženske osobe, kojoj su nanijete teške tjelesne povrede, berlinska policija je istraživala cijeli slučaj. Šolcu zbog prisustva takvoj sumnjivoj zabavi ne da nije falila dlaka s glave već nije ni komentarisao cijeli slučaj. Iako je Matijas Martin lider frakcije socijaldemokrata u parlamentu izjavio da je očito ova droga korištena da bi nad žrtvom bilo izvršeno seksualno nasilje.

Finska premijerka Sana Marin (36) nije se pravdala povodom toga šta je radila u slobodno vrijeme, ali je izjavila da je uznemirena zbog toga što su se video-snimci njenog plesa i pevanja na privatnim zabavama pojavili na internetu.

Marin je potvrdila da je reč o kompilaciji video-isečaka sa dve različite privatne zabave od pre nekoliko nedelja. Rekla je i da su ljudi na tim zabavama pili alkohol, ali da se, koliko ona zna, niko nije drogirao. Ona je, ipak, uz opasku da nikada u životu nije koristila drogu, uradila test na narkotike čiji će rezultati biti poznati za nedelju dana.

Sumnja da su na toj zabavi korišćeni narkotici pojavila se jer je jedan od prisutnih na zabavi, kako se čuje na snimku, rekao „banda brašna”, što u žargonu podrazumeva upotrebu kokaina ili nekih drugih droga, kao što je amfetamin.

Zbog „neposrednog” ponašanja na privatnoj zabavi Sana Marin, koja je 2019. godine postala najmlađi predsednik vlade na svetu, dobila je podršku simpatizera i članova ne samo njene Partije centra. Poslanik socijaldemokrata Anti Lindtman ističe da ima „mnogo saosećanja i podrške” za Marin. Kako kaže, ne zna čemu tolika frka zbog đuskanja na privatnoj žurci.

Nije se svima dopao slučaj „razuzdane premijerke”. Kritičari joj zameraju da se ne ponaša primereno u delikatnoj istorijskoj situaciji u kojoj se nalazi Finska. Ulaskom u NATO ova nordijska zemlja napušta višedecenijsku politiku neutralnosti, zbog čega se Moskva sve više mršti.

Nemački tabloid „Bild” Sanu Marin opisuje kao tipičnog pripadnika „kul generacije” – opuštenu, modernu i samouverenu osobu. Ali joj kolumnistkinja švedskog lista „Dagnes Niheter” Saga Kavali zamera to što kao političar voli da se okružuje slavnim ličnostima i da pozira na društvenim mrežama: „U Švedskoj smo barem pošteđeni takvog ’uvlačenja’ slavnima, ili se to barem drži u tajnosti.” Sana Marin potvrđuje da su se ona i njeni prijatelji zabavljali na buran način, ali je odbila tvrdnje da su snimci sa zabave namerno procureli kao reklamni trik. Naime, do sledećih izbora u Finskoj je ostalo manje od godinu dana.

Povodom slučaja „razigrane i raspevane premijerke”, koji puni stupce svetske štampe, portal „Politiko” je napravio svoju rang-listu poznatih svetskih ličnosti koji su zaigrali i zapevali. Mnogi šefovi država i vlada su u izbornoj kampanji, stranačkim skupovima ili na međunarodnim putovanjima iznenada pokazivali plesne veštine, što je privlačilo više pažnju javnosti nego da su nešto govorili.

„Politiko” je Sani Marin dao peticu jer je, kako kažu, pokidala plesni podijum uz hitove finskih muzičkih zvezda. Na drugom mestu je bivša britanska premijerka Tereza Mej zbog plesnih koraka i pevanja uz „Abin” hit „Densing kvin”. Ona je to dva puta uradila, prvi put na skupu torijevaca 2018. i kasnije tokom posete Nigeriji.

Korisnici društvenih mreža su njen ples nazvali „mejbot”, pošto su pokreti britanske premijerke delovali ukočeno, nalik na robote.

Briselski portal podseća i na ples bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina tokom kampanje 1996. godine. „Vašington post” je takve pokrete nazvao ranom verzijom „Gangam stajla” južnokorejskog pevača Psaja, koji je 2012. srušio sve rekorde gledanosti na „Jutjubu”.

„Politiko” je dao dvojku Borisu Džonsonu za svadbeni ples sa svojom izabranicom Keri Simonds na „zakasnelom” venčanju krajem maja prošle godine. Kako kažu, za prvi ples su očekivali više koordinacije.

Na dnu ove bizarne top-liste političkog plesa sa zvezdama su Dmitrij Medvedev, Emanuel Makron i Donald Tramp.

Na snimku iz 2011. vidi se kako se bivši ruski predsednik nespretno trza s jedne na drugu stranu dok besciljno maše rukama slušajući pesmu „Amerikan boj” ruske pop grupe „Kombinacija”.

Francuski predsednik se nije proslavio tokom posete Lagosu 2018, kada ga je na scenu poslala afrobit muzičarka Femi Kuti. Dok je Kuti igrala živopisno, Makron je samo nespretno stajao klimao glavom i pljeskao rukama.

Na poslednjem mestu je Donald Tramp koji se tokom posete Saudijskoj Arabiji 2017. godine pridružio jednoj grupi koja je izvodila ceremonijalni ples s mačevima. „Politiko” mu je dao jedinicu jer tokom tog nespretnog pokušaja, na svu sreću, nikoga nije vitlanjem mača povredio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: