25 Aprila, 2024

Prijava

Dosad je iz ukrajinskih luka isplovilo 656.349 tona žitarica

Turki ministar odbrane Hulusi Akar je u društvu generalnog sekretara UN-a posjetio Zajednički koordinacioni centar oformljen u Istanbulu radi sigurnog transporta žitarica Crnim morem.

Ministar nacionalne odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar izjavio je da je implementacijom sporazuma iz ukrajinskih luka od 1. augusta do sada isplovilo 656.349 tona žitarica i izrazio uvjerenje da će se te brojke brzo povećavati.

Akar je u društvu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i rektora Univerziteta za odbranu Republike Turkiye Erhana Afyoncua posjetio Zajednički koordinacioni centar oformljen u Istanbulu radi sigurnog transporta žitarica Crnim morem.

Održana je i konferencija za medije Guterresa i Akara, a generalni sekretar UN-a je zahvalio na gostoprimstvu. Zahvalio je i Turkiye na značajnoj ulozi u crnomorskoj inicijativi za izvoz žitarica.

Akar je kazao da je oformljeni koridor za izvoz Crnim morem bio prijeko potreban u jeku rasta globalne nestašice kako bi se 25 miliona tona žitarica iz ukrajinskih luka dopremile na svjetsko tržište.

Istakao je da je ta inicijativa pokrenuta tako što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odvojeno razgovarao s ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

“Ovaj centar, koji djeluje pod okriljem Ujedinjenih nacija, a domaćin mu je Turkiye, postepeno je rastao te trenutno ima ukupno 14 predstavnika iz Turkiye, 22 iz Rusije, 12 iz Ukrajine i 23 iz Ujedinjenih nacija. Ukupno je 71 osoba na dužnosti. Važna stvar je da nema vojnih elemenata na terenu“, naglasio je Akar.

Također je kazao da Zajednički koordinacioni centar sve svoje aktivnosti provodi u bliskoj koordinaciji sa relevantnim stranama i UN-om.

“Od 1. augusta ukupno je 51 brod isplovio za pošiljke žitarica, od kojih je 27 isplovilo iz ukrajinskih luka, a u ukrajinske luke za otpremu žitarica uplovila su 24 broda. Do sada je iz ukrajinskih luka izvezeno 656.349 tona žitarica. Očekujemo da će se ovaj broj nastaviti povećavati“, rekao je Akar.

Naglasivši da je centar do sada uspješno obavljao svoje aktivnosti i da radi u velikoj harmoniji, Akar je izrazio nadu da će i nastaviti sa svojim aktivnostima kako je i planirano.

“Kao što je naš predsjednik Erdogan naglasio na susretu sa Zelenskim i Guterresom u Lavovu, naša iskrena želja kao Turkiye je da ovaj centar kolektivnim i uspješnim radom pruži maksimalan doprinos zadovoljavanju humanitarnih potreba, kao i da postavi temelje za trajno mirno okruženje. Dok se potrebe zadovoljavaju, mislimo i da svakako treba razmišljati o izgradnji mira“, poručio je Akar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: