20 Aprila, 2024

Prijava

Valjda će EU shvatiti: Cijena gasa u USA manja i do sedam puta od one u EU

Prirodni gas u Evropi se trguje po cijenama koje su ekvivalentne iznosu od oko 70 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama, objavio je CNN, pozivajući se na analizu naftne konsalting kompanije „Lipov Ojl Asosijejts”.

Milion britanskih termalnih jedinica iznosi 293 kilovat-sati (kWh) električne energije.

Na zatvaranju američkog trgovanja u utorak cijena gasa je iznosila 9,33 dolara za milion BTU, navodi američki medij, a prenosi RT.

Analitičari u SAD kažu da evropska kriza prirodnog gasa doprinosu višim cijenama u Americi, ali da ona nije glavni pokretač rasta cijena, dodaje CNN.

„Više globalne cijene se prelivaju u SAD. Prirodni gas je postao globalna roba s pojavom tečnog prirodnog gasa (TPG)”, navodi Rob Tamel, viši portfolio menadžer u kompaniji Tortiz Kepital Advajzors.

Sjedinjene Države su pojačale izvoz TPG-a u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije, glavnog snabdjevača Starog kontinenta prirodnim gasom, napominje se u prilogu i dodaje da se svaki raspoloživi molekul gasa šalje iz SAD u evrozonu.

Cijene gasa u Evropi su se učetvorostručile od početka godine zbog opadajućih ruskih tokova. Cijena na terminskom tržištu na TTF čvorištu u Holandiji premašila je ove nedelje 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od marta, podsjeća RT, a prenosi Tanjug.

Gasprom predviđa da bi cijena gasa ove zime mogla da poraste za 60 odsto, na više od 4.000 dolara za hiljadu kubika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: