16 Aprila, 2024

Prijava

Udruženje ‘Bosansko-kinesko prijateljstvo’: Protivimo se stranom uplitanju u rješavanje pitanja Tajvana

Udruženje “Bosansko-kinesko prijateljstvo” uspješno je organiziralo prvi forum simboličkog naziva “Kafa i čaj”, koji je okupio predstavnike akademske i diplomatske zajednice te intelektualce koji se u svome javnom djelovanju bave Kinom ili interesiraju za kineske teme.

Na prvom forumu koji, po zamisli organizatora, ima neoficijelnu formu te je stoga održan u ljetnoj bašti kineskog restorana, prisutnima se obratio ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping, koji je iznio uvodno izlaganje na temu, a to je pitanje Tajvana. Uz historijski presjek Tajvana u prethodnih nekoliko stoljeća, Ambasador Ji je, između ostalog, govorio o razlozima zašto se Kina svesrdno protivi stranom miješanju u rješenje za ljude “sa obje strane Tajvanskog moreuza”.

– Kontinentalna Kina je najveći partner Tajvanu kada je u pitanju trgovinska razmjena, oko 33 posto. Ekonomska razmjena je preko 300 milijardi dolara. Oko 350 hiljada Tajvanaca svakodnevno rade u kontinentalnom dijelu Kine. Svake godine dešava se oko 11 hiljada vjenčanja između Kineza sa Tajvana i Kineza iz kontinentalne Kine. Nekoliko stotina hiljada mladih Tajvanaca studira na najboljim univerzitetima u kontinentalnoj Kini – rekao je, između ostalog, ambasador Ji dajući primjere o praktičnom životu Kineza sa obje strane Tajvanskog moreuza, naglasivši da Kina ostaje pri stavu o tri crvene linije – “slučaj da su separatističke snage uzrokovale da se Tajvan odvoji od Kine; veliki događaji koji će dovesti do otcjepljenja Tajvana od Kine; razvoj događaja u kojima je potpuno izgubljena mogućnost mirnog ujedinjenja”, saopćeno je iz Udruženja.

Nakon dijela u kojem su učesnici imali prilike postaviti pitanja i komentirati različite aspekte tajvanskog pitanja, predsjednik Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo” Faruk Borić uručio je ambasadoru NR Kine Ji Pingu stav Udruženja koje je iznijelo protivljenje stranom uplitanju u rješavanje pitanja Tajvana.

“Kafa i čaj” simboličko je ime kojim je organizator foruma želio naglasiti sličnosti i razloge koje postoje između evropskih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina, te Kine, ali koje mogu sjediti za jednim stolom i diskutirati o temama od zajedničkog interesa i značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: