28 Septembra, 2022

Prijava

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u gradu Lavov, u Ukrajini, sastao se s predsjednikom te države Volodimirom Zelenskim

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u gradu Lavov, u Ukrajini, sastao se s predsjednikom te države Volodimirom Zelenskim, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan boravi u jednodnevnoj posjeti Lavovu radi sastanka sa Zelenskim koji je počeo u palati Potočki, a planirano je da razgovaraju o svim aspektima odnosa dviju zemalja.

Nakon bilateralnog susreta bit će održan trilateralni sastanak s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom.

Erdogan, Zelenski i Guterres će razgovarati o koracima koji mogu biti poduzeti kako bi se diplomatskim putem okončao ukrajinsko-ruski rat uključujući povećanje aktivnosti mehanizma uspostavljenog za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

Očekuje se da će nakon trilateralnog sastanka biti održana zajednička konferencija za medije.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina 22. jula potpisale su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke na Crnom moru kako bi se izvezle žitarice zadržane u ukrajinskim lukama usljed rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu s radom je zvanično počeo 27. jula, a uključuje predstavnike tri zemlje i UN-a kako bi se omogućio siguran transport komercijalnih dobara i gnojiva.

UN je saopćio kako bi Guterres trebao posjetiti i luku Odesu.

Nakon toga, u subotu će se uputiti u Turkiye i posjetiti Centar u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti