25 Aprila, 2024

Prijava

Posjetili smo Alikante: Grad u kojem su se nekad čuli ezani a danas je najsunčaniji grad u EU

Najsunčaniji grad u Evropi se nalazi na jugoistočnoj obali Španije, gdje sunce u toku mjeseca prosečno sija 349 sati i prosečnom mesečnom temperaturom od 19°C.

Alikante je jedno od najlepših ljetovališta u Kosta Blanci, području poznatom po mediteranskim plažama,

Dvorac Santa Barbara (Castillo de Santa Barbara)
Jedna od najvećih tvrđava u Španiji, nalazi se na nadmorskoj visini od 166 metara. Do nje može da se dođe na više načina, postoje brojne pešačke staze kao i lift koji vodi do vrha i njegova cijena je 2,7 eura. Ulaz u zamak se ne naplaćuje, ali ima radno vreme od 10 do 23 časova za vreme letnje sezone.
Tvrđava se sastoji iz tri nivoa i oni se  nalaze na različitim visinama, a svaki nivo predstavlja istoriju iz različitih epoha.
Šetalište “Explande de Espagna” 
Nakon tvrđave možete prošetati najpoznatijim šetalištem u Alikanteu “Explande de Espagna”. Sastoji se od 6,5 miliona mermernih pločica u bijeloj, plavoj i crvenoj boji.
Oko šetališta nalaze se brojni restorani i kafići, a u jednom od njih možete napraviti predah i pojesti jedno od tradicionalnih španskih jela “arozz de rabo de toro” (riža sa bikovim repom).
Pijaca “Mercado Central”
Sljedeće što vrijedi videti je pijaca “Mercado Central”. Kao i u svim primorskim gradovima glavna hrana je riba, ali možete uživati i u različitim vrstama voća, povrća, vina, sirevima kao i slatkim poslasticama.

 

Autentično za Španiju, a ono sto možete probati na ovoj pijaci je Iberico pršuta, 100 posto iberico rasa svinje hranjena isključivo žirevima. Topi se u ustima, jede se bez hljeba i pića. Na pijaci je možete naći kao Pata Negra (Crna šapa).
Ulica gljiva (Call da Las Setas)
Obavezno prošetajte i najneobičnijom ulicom koja se nalazi u centru grada, poznatoj po velikim gljivama koje se izdižu iz žuto-zelene kaldrme. Pravi naziv ove ulice je San Francisko.

Za kraj dana imaćete vremena da se rashladite na gradskoj plaži, El Postignute, koja je najposjećenija, samim tim i nije baš najčistija. U blizini je plaža Urbanova, a nedaleko od nje i Arenales del Sol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: