28 Marta, 2024

Prijava

BiH se priključuje inicijativi Amerike: Od sad smo protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija

Bosna i Hercegovina se priključuje globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije, a na poziv Antony Blinkena, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

– Pridružujemo se osudi aktivnosti takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju. Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika, a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama – saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Procjenjuje se da se zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila. Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

– Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: