27 Novembra, 2022

Prijava

VIDEO, FOTO : Američka vojska od sada patrolira sa robopsima, ne zahtijevaju ni hranu ni obuku

Pod ogromnom američkom zastavom, vojnik američke vojske ponosno stoji između dva psa.

Međutim, ovi psi nisu obični vučjaci kakvi se koriste u vojsci – u pitanju su čelični roboti visoki 75 centimetara, teški 32 kilograma, a izgledaju kao da bi lako mogli da stignu bilo koga, samo ako se ustreme dovoljno odlučno.

 

Fotografije su objavljene na sajtu američkih svemirskih snaga, ogranka američke vojske koji je odgovoran za svemirske projekte i američke satelite. Psi roboti uspješno su testirani u patrolama u jednoj od vojnih baza na Floridi.
Distopijska, metalna verzija čovekovog najboljeg prijatelja zvanično je nazvana “Vision 60”, a napravila ju je kompanija “Ghost Robotics” iz Filadelfije, prenosi Euronews.
Uspješan test znači da su sada svemirske snage SAD-a uvjerene kako će ovi roboti moći da preuzmu određene bezbjednosne zadatke koji se ponavljaju – ti zadaci sada će moći da budu potpuno automatizovani.

Roboti mogu da primaju komande ili da se postave na režim samostalnog funkcionisanja, a napravljeni su tako da izgledaju kao vojni psi i imaju sve iste kvalitete, osim što im nije potrebna obuka.
Oni su nezaustavljivi, sa mogućnošću da se odmah podignu u slučaju bilo kakvog klizanja, pada ili kvara. Odmah će nastaviti da se kreću koristeći ugrađene operacije“, piše na sajtu proizvođača.
S obzirom na to da izgledaju “bezglavo”, ne liče baš na svoje parnjake od krvi i mesa, već više kao da su izašli pravo iz neke epizode distopijske serije “Black Mirror”. Ovo je, otprilike, i bio komentar koji se mogao naći na društvenim mrežama nakon objava američke vojske.
Američko vazduhoplovstvo je još 2020. saopštilo da je počelo testiranje ovih robota, kako bi jednog dana zamijenili delove sistema nadzora svojih baza.
U februaru je objavljeno da američke snage za graničnu zaštitu rade na razmeštanju robotskih pasa da nadgledaju granicu države sa Meksikom, u nastojanju da povećaju kontrolu nad migracijama.
Međutim, ovu vest su žestoko kritikovali aktivisti za građanska prava, koji su smatrali da je raspoređivanje pasa robota u cilju odbijanja migranata, koji se nadaju da će pronaći bolji život u SAD, previše “distopijsko i nehumano”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti