1 Oktobra, 2022

Prijava

Dokazano Facebook i Instagram vas prate čak i ako vi to ne želite

Kada posjetite web sajt koji ste vidjeli na Facebooku i Instagramu, vjerovatno ste primijetili da niste preusmjereni na pretraživač po vašem izboru, već na browser u aplikaciji.

Ispostavilo se da ti browseri ubacuju javascript kod u svaki posjećeni web site, omogućavajući kompaniji Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, da vas prati na svim web siteovima na koje ste otišli sa Facebooka i Instagrama, otkrio je istraživač Feliks Kraus.

“Aplikacija Instagram ubacuje njen kod za praćenje u svaki prikazani web site, uključujući i kada [korisnici] kliknu na oglase, što joj omogućava da prati sve interakcije korisnika, kao što su svako dodirnuto dugme i link, tekst koji obilježite , skrinšotove, kao i sve što unosite u formulare, kao što su lozinke, adrese i brojevi kreditnih kartica”, rekao je Kraus u tekstu koji je objavio na svom blogu.

Njegovo istraživanje se fokusiralo na iOS verzije Facebooka i Instagrama. Otkriće je važno jer Apple omogućava korisnicima da pristanu ili odbiju praćenje aplikacija kada prvi put otvore aplikaciju zahvaljujući funkcionalnosti Transparentnost praćenja aplikacija (ATT) koja je prvi put predstavljena u iOS 14.5. a za koju je Meta ranije rekla da je prepreka njihovom poslovanju.

Meta je rekla da kod za praćenje poštuje korisničke postavke u ATT-u. “Kod nam omogućava da prikupljamo korisničke podatke prije nego što ih upotrebimo za ciljano oglašavanje ili merenje”, rekao je portparol kompanije. “Za kupovine obavljene preko browsera u aplikaciji, tražimo saglasnost korisnika da sačuvamo informacije o plaćanju u svrhu automatskog popunjavanja”.

Ako bi aplikacije otvorile izabrani pretraživač korisnika kao što je Safari ili Firefox, ne bi bilo načina da se ubaci kod za praćenje na bilo kom bezbjednom web siteu. Nasuprot tome, pristup koji koriste pretraživač u aplikaciji Instagram ili Facebook “radi na bilo kom web siteu, bez obzira da li je šifrovan ili ne”, rekao je Kraus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti