28 Marta, 2024

Prijava

Bitka za svaku kap vode u Evropi, suša nosi glad !

Ugrožena kargo plovidba Rajnom u Njemačkoj, u Francuskoj sve češći sukobi zbog vode, u Švicarskoj vojni helikopteri doturaju vodu stadima na pašnjacima u Visokim Alpima.

Suša u Evropi mogla bi da bude najgora u poslednjih 500 godina, i mogla bi da obuhvati 47 odsto njene teritorije. Ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mjere, intenzitet suše i manjak vode samo će se povećati od sjevera do juga kontinenta, prenio je juče Juro njuz upozorenje Andrea Toretija, višeg saradnika Združenog istraživačkog centra Evropske komisije.

U međuvremenu, industrijsko srce Nemačke duž rijeke Rajne ovih dana je već na nogama zbog zvaničnih procjena da bi se referentni nivo vodene linije na vodnom prelazu Kaub na Rajni, zapadno od Frankfurta, danas mogao spustiti ispod 40 centimetara i nastaviti da pada još niže. Da bi barže tuda prošle pod punim teretom nivo vodene linije bi morao da bude 1,5 metara.

Na toj koti plovidba Rajnom većeg djela teških barži za snabdevanje (poneke su nosivosti i 6.000 tona) krcatih ugljem, proizvodima hemijske industrije, solju, građevinskom opremom… dovodi se u pitanje. Odnosno, većina tih barži morala bi drastično da smanji količinu robe u brodskoj utrobi da bi makar dio tereta prenijele do odredišta.

Nizak vodostaj na Rajni mogao bi imati i neprocijenjive posljedice za poslovanje brojnih njemačkih i evropskih firmi. Naime, svake godine više od 300 miliona tona robe prevozi se Rajnom, između Bazela i Sjevernog mora.

Istovremeno, više od 80 odsto vodenog transporta unutar Njemačke odvija se Rajnom i njenim pritokama Elbom, Rurom i Dunavom.

U međuvremenu, kargo prevoznici na Rajni (od izvorišta u Švajcarskoj do ušća u Sjeverno more ta rijeka duga je oko 800 kilometara) u ovakvoj klimatskoj nevolji uočavaju priliku za enormnu zaradu. Naime, vodostaj Rajne počeo je prošlog mjeseca osjetno da pada: prije toga, u junu „spot cena” (ugovorena na licu mesta) za transport baržama cisterni sa tečnostima iznosila je oko 20 eura po toni, dok je ove sedmice tamo porasla na oko 116 eura. Istovremeno cjena prevoza određenih goriva Rajnom od Bazela u Švajcarskoj porasla je sa 25 eura po toni do vrtoglavih 267 eura.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: