20 Aprila, 2024

Prijava

Đukanović poručuje da će biti lakše kada padne Vlada

Milo Đukanović, predsjednik crnogorske države i lider DPS-a, koja je sa još četiri partije pokrenula inicijativu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi Dritana Abazovića zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), smatra da je tragično to što Crna Gora ima vladu koja je u stanju da joj, kako kaže, “priredi zločin sa jasnim predumišljajem”. Sjednica parlamenta na kojoj će biti glasano o (ne)poverenju Abazovićevoj vladi zakazana je za 19. avgust, na veliki pravoslavni praznik Preobraženje, a Đukanović tim povodom pita da li će biti lakše nakon što i ova vlada padne.

“Neće, jer gotovo svaka iz reda partija kojima su građani 2020. dali većinu od jednog mandata i dalje smatra da mu politička snaga zavisi od stepena srpstva koji javno demonstrira i lojalnosti državi Srbiji koju raznim (ne)delima dokazuje, čineći to okosnicom svoje politike. Nečije pravo da pokaže kako je veći Srbin od drugih, naravno nikome nećemo osporavati. Jer u našoj državi svaki Srbin je jednakopravan građanin sa svakim građaninom Crne Gore druge nacionalnosti”, tvrdi Đukanović u opširnom autorskom tekstu koji podgorički mediji objavljuju integralno.

Đukanović, međutim, problem vidi u tome što, kako tvrdi, lideri srpskih stranaka u Crnoj Gori svoju političku borbu vode na platformi državne politike Srbije i SPC kao njenog glavnog protagoniste. “A, kao što znamo njihova platforma je ”velika Srbija”, bez Crne Gore i Crnogoraca”, tvrdi Đukanović i primećuje da su, kako kaže, “pogubnost te platforme, recimo, Srbi u Hrvatskoj apsolvirali”.

Srbi u Hrvatskoj su, prema njegovim rečima, to apsolvirali svojom pameću.

“U Crnoj Gori nažalost još nisu. Lideri Srba vođeni svojim karijerističkim i materijalnim interesima konstruišu navodnu ugroženost Srba u Crnoj Gori da bi našli sebi posla za koji su i dobro nagrađeni iz Beograda i Moskve. Jedna generacija za drugom. I tako u nedogled. Jadno i inferiorno. Ali, unosno. Sve dok ima ko u Beogradu da plaća velikosrpske iluzije”.

S druge strane, Đukanović piše da iza onih koji se zalažu za ugovorno regulisanje odnosa države i SPC stoje najviši evropski standardi , a da oni ko traži da se jednoj verskoj zajednici da privilegovan status u odnosu na druge, čak da joj se, kako navodi, prenose javnopravna ovlašćenja koja pripadaju samo državi, taj nije za EU, ni za Crnu Goru već “za teokratsku, srednjevekovnu državu”, prenosi Tanjug.

Suvereniste poziva da prekinu sa, kako kaže, zapomaganjem i uverava ih da će “preteći”. “Pretekli smo i teže nevolje i po svemu veće protivnike. Možda da umesto jauka razmislimo možemo li što bolje lično učiniti za svoju državu. Makar da na skorim vanrednim parlamentarnim izborima glasamo za one koji je neće izdati. I koji je do sada nisu izdavali. Da nam razum bude ispred inata. Da nam mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne bude jača od ljubavi prema Crnoj Gori. Probajmo. Ne boli. Čak, pomaže. Veoma”, poručio je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: